ΣΥΡΙΖΑ: OXI στην επένδυση χρυσού στη Χαλκιδική

Παραμένει αντίθετο και αμετακίνητο στην θέση του το τμήμα Οικολογίας – Περιβάλλοντος – Χωρικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ για την επένδυση της Eldorado Gold στη Χαλκιδική.

“Ένα και πλέον μήνα μετά τις εκλογές και την ανάληψη κυβερνητικών καθηκόντων από τον ΣΥΡΙΖΑ που σηματοδοτεί την εκκίνηση μιας «καθεστωτικής αλλαγής», όπως συχνά χαρακτήριζαν ξένα μέσα ενημέρωσης το πολιτικό διακύβευμα των εκλογών στην Ελλάδα, κλιμακώνονται οι πιέσεις όχι μόνο στο διεθνές – διακρατικό επίπεδο, αλλά και εντός της χώρας” αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με το τμήμα Οικολογίας του κόμματος, “δυνάμεις του διεθνούς και εγχώριου κεφαλαίου, που όλο το προηγούμενο διάστημα προωθούσαν τις «επενδύσεις» τους χωρίς κανένα έλεγχο, με χαριστικές υπέρ τους νομοθετήσεις, ενάντια στο δημόσιο συμφέρον και τις κοινωνικές ανάγκες, οργανώνουν τις κινήσεις τους, πιέζοντας με κάθε τρόπο να μην ανατραπεί το «business as usual». Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.Μ.Β.Χ που τις τελευταίες εβδομάδες έχει εξαπολύσει μια συντονισμένη καμπάνια άσκησης πιέσεων, χρησιμοποιώντας κάθε δυνατό μέσο, σε αγαστή συνεργασία με τα γνωστά Μ.Μ.Ε, ενάντια στις ξεκάθαρες δηλώσεις τόσο των αρμόδιων υπουργών, όσο και του ίδιου του πρωθυπουργού κατά της «αποκαλούμενης» επένδυσης”.

Η ανακοίνωση συνεχίζει:

“Ταυτόχρονα, η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.Μ.Β.Χ. εντείνει το καταστροφικό της έργο, στοχεύοντας στη δημιουργία τετελεσμένων. Ενδεικτικές ενέργειες αποτελούν η συνέχιση των εργασιών στο open pit, στις εργασίες εγκατάστασης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, αλλά και στην πρόθεση υλοτόμησης των 300 στρεμμάτων αρχέγονου δάσους στο «Λάκκο Καρατζά» από υπεργολαβικές εταιρίες.

Σχετικά με το θέμα των παραπάνω 300 στρεμμάτων που βρίσκονται στην περιοχή της δημιουργίας των φραγμάτων και χώρων απόθεσης τοξικών αποβλήτων στα ρέματα Λοτσάνικου και Καρατζά Λάκκου, εκκρεμεί προσφυγή συλλόγων και κατοίκων στο Σ.τ.Ε, για την οποία έχουν ζητηθεί πρόσθετα στοιχεία από την πολιτική ηγεσία. Είναι προφανές ότι οποιαδήποτε υλοτόμηση αποτελεί μη αναστρέψιμο τετελεσμένο. Παράλληλα δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι το φως της δημοσιότητας έχουν δει καταγγελίες σχετικά με το γνωστό και κρίσιμο θέμα της μεταλλουργίας και της πολλαπλά ανεφάρμοστης μεθόδου ακαριαίας τήξης (flash smelting) στην οποία έχει βασιστεί το επενδυτικό σχέδιο της εταιρίας αποτελώντας κομβικό στοιχείο τόσο της σύμβασης παραχώρησης όσο και της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Καθώς όμως οι αγώνες των κατοίκων της Χαλκιδικής ήταν και παραμένουν ισχυροί ενάντια στα σχέδια της εταιρείας, ενεργοποιούνται ξανά οι μηχανισμοί συκοφάντησης και τρομοκράτησης του αγώνα τους. Την 1η Μαρτίου 2015, κοινοποιήθηκε το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής για την υπόθεση των Σκουριών. Με το βούλευμα αυτό, 21 αγωνιστές παραπέμπονται στο τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, με βαρύτατες κατηγορίες μεταξύ των οποίων σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστεία κ.α. Το βούλευμα επιχειρεί επίσης να συνδέσει την, οποιασδήποτε μορφής, διαμαρτυρία των κατοίκων ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, με λειτουργία και δράση εγκληματικής οργάνωσης.

Όπως πολλές φορές έχουμε σημειώσει, στη Χαλκιδική συντελείται ένα ταυτόχρονα οικολογικό, κοινωνικό, οικονομικό έγκλημα αλλά και ένα έγκλημα παραβίασης των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Πέρα από την κατάφωρη καταπάτηση του δημοσίου συμφέροντος, η εξέλιξη των δραστηριοτήτων θα επιφέρει ανεπίστρεπτες καταστροφικές συνέπειες στο σύνολο των φυσικών διαθεσίμων της περιοχής ( υδατικά διαθέσιμα, δασικά οικοσυστήματα κ.λ.π.) εκτοπίζοντας παράλληλα άλλες παραγωγικές δραστηριότητες και εργασιακές δυνατότητες σε μια περιοχή αυξημένης ανεργίας, υπονομεύοντας δραστικά τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ολόκληρης της περιοχής. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή, με συγκεκριμένες αποφάσεις στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο (απόφαση – ψήφισμα της Κ.Ε. και ομόφωνο ψήφισμα του 1ου Συνεδρίου) έχει καταστήσει περισσότερο από σαφές ότι η καταστροφή που λαμβάνει χώρα στην περιοχή πρέπει να σταματήσει.

Στον αντίποδα της εξόρυξης χρυσού, πέρα από την ακύρωση της λεγόμενης «επένδυσης», έχουμε προτείνει τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής από μεταλλευτική, την αποκατάστασή της από τα βαριά πλήγματα που έχει ήδη υποστεί και την ταυτόχρονη εφαρμογή ενός προγράμματος κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής ανασυγκρότησης της περιοχής, με κεντρικούς του άξονες τις συλλογικές κοινωνικές ανάγκες, τα συμφέροντα του συνόλου των εργαζομένων, την οικολογική αποκατάσταση και τις τοπικές παραγωγικές δραστηριότητες.

Η ευθεία αντίθεση μας στη εν λόγω επένδυση για την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος και των αναγκών των τοπικών κοινωνιών έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.Μ.Β.Χ. και τις πολιτικές των μνημονιακών κυβερνήσεων που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια και όχι με τους εργαζομένους/ες. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερασπιστεί με κάθε διαθέσιμο μέσο τα συμφέροντα του συνόλου των εργαζομένων, των ανέργων και της κοινωνικής πλειοψηφίας της Χαλκιδικής.

Δηλώνουμε ότι στεκόμαστε στο πλευρό των αγωνιζόμενων κατοίκων της Χαλκιδικής. Ήταν εκείνοι/ες που αντιστάθηκαν και αντιστέκονται στην τρομοκρατία, υπερασπιζόμενοι/ες τον τόπο τους, την ποιότητα ζωής και το μέλλον τους ενάντια σε μια συνεχιζόμενη λεηλασία. Ο αγώνας τους δεν είναι παράνομος, είναι δίκαιος!”