ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΡΙΝ ΤΑ ΤΕΛΗ ΑΠΡΙΛΙΟΥ – “ΟΠΛΟ” Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗ ΑΣΦΥΞΙΑ

crisisΤη χρηματοδοτική ασφυξία χρησιμοποιούν ως μέσο πίεσης οι εταίροι και δανειστές της Ελλάδας, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει άμεσα τις μεταρρυθμίσεις και η αξιολόγηση να κλείσει πριν τα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. 

Aξιωματούχοι της ευρωζώνης ελπίζουν ότι η έλλειψη ρευστότητας θα αναγκάσει την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να συμφωνήσει σε μεταρρυθμιστικά σχέδια πριν από το τέλος Απριλίου, όπως τονίζει το πρακτορείο.

Όλες οι άλλες επιλογές φαίνεται να αντιμετωπίζουν προβλήματα. Η μία λύση, η μεταφορά 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ, δεν θα είναι διαθέσιμη μέχρι την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, το Eurogroup αποφάσισε να μεταφέρει στον EFSF τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ.

Η μόνη επιλογή για άμεση χρηματοδότηση είναι η έκδοση εντόκων ή βραχυπρόθεσμων ομολόγων τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας. Αλλά το όριο για την έκδοση εντόκων έχει τεθεί στα 15 δισ. ευρώ, ένα νούμερο που έχει ήδη πιάσει η ελληνική κυβέρνηση.

Η ευρωζώνη έχει αρνηθεί μέχρι σήμερα να αυξήσει το όριο αυτό, εν μέρει γιατί μπορεί να ερμηνευτεί ως χρηματοδότηση κυβερνήσεων από την ΕΚΤ.