Σήμερα η κηδεία της Μ.Θάτσερ

thacher1

Πλήθος κόσμου θα βρεθεί σήμερα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου στο κεντρικό Λονδίνο, προκειμένου να απευθύνει το «τελευταίο αντίο» στην «Σιδηρά Κυρία» Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή την προηγούμενη εβδομάδα σε ηλικία 87 ετών, ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο Ναός αναμένεται να είναι κατάμεστος από περίπου 2.300 προσκεκλημένους.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται οι συγγενείς και οι φίλοι της Μάργκαρετ Θάτσερ, στενοί συνεργάτες της οι οποίοι βρίσκονται ακόμη εν ζωή, μέλη του προσωπικού της, καθώς και μέλη του υπουργικού συμβουλίου και της αντιπολίτευσης. Επίσης, εκεί θα βρίσκονται νυν και πρώην ηγέτες χωρών που ήταν κοντά στην «Σιδηρά Κυρία», καθώς και 200 επίσημοι εκπροσώπους κρατών. Εκεί θα βρεθεί και η Βασίλισσα Ελισάβετ.

Σύμφωνα με όσα έχουν προγραμματιστεί, η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί στις 13:00 ώρα Ελλάδος, ενώ οι πόρτες στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου θα ανοίξουν στις 11:00 το πρωί. Οι προσκεκλημένοι αναμένεται να εισέλθουν στον Ναό στις 10:00. Την ίδια ώρα (στις 10:00 ώρα Ελλάδος) το φέρετρο με την σορό της Μάργκαρετ Θάτσερ θα διασχίσει για τελευταία φορά τους δρόμους του Λονδίνου. Το φέρετρο, από την Εκκλησία της Πολεμικής Αεροπορίας, θα μεταφέρει κιλλίβαντας πυροβόλου όπλου μέχρι τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου. Η τελετή της κηδείας αναμένεται να έχει διάρκεια 55 λεπτών.

Η Σκότλαντ Γιάρντ έκανε γνωστό ότι στους δρόμους του Λονδίνου θα βρίσκονται επί ποδός περισσότεροι από 4.000 αστυνομικοί, ενώ αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Αστυνομίας βρίσκονται σε κατάσταση «συναγερμού», μετά και την – κατά πολλούς – τρομοκρατική ενέργεια στον Μαραθώνιο της Βοστόνης.