Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι ιδιωτικές κλινικές στην Ελλάδα, εξ αιτίας της άρνησης του Δημοσίου να καλύψει τις συμβατικές του υποχρεώσεις απέναντί τους, τόνισε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ), κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου.
Παραθέτοντας στοιχεία, ο ΣΕΚ τόνισε ότι οι ιδιωτικές κλινικές να είναι σε αδυναμία να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και να πληρώσουν εργαζόμενους και προμηθευτές με αποτέλεσμα υγιείς εταιρείες να κατηγορούνται από τον ίδιο τους τον οφειλέτη, το Δημόσιο, για αδυναμία καταβολής φόρων και εισφορών.
Ο ΣΕΚ ζήτησε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό καλώντας τον να παρέμβει άμεσα και πρακτικά για να προστατέψει τη βιωσιμότητα ενός δυναμικού κλάδου της οικονομίας και πυλώνα της εθνικής υγείας που απειλείται με αφανισμό. Μόνο η πολιτική βούληση θα βάλει τέλος στις αυθαιρεσίες, στις ξαφνικές, μονομερείς μεταβολές σε συμφωνημένες υποχρεώσεις και στις μεθοδεύσεις που κυοφορούνται εν κρυπτώ για να καλύψουν τις αδυναμίες των ιθυνόντων.
Καταρρίπτοντας τα ευχολόγια και τους μύθους που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία της συνεργασίας των ιδιωτικών κλινικών με το Δημόσιο, ο ΣΕΚ κατέγραψε τη ζοφερή πραγματικότητα παρουσιάζοντας συγκεκριμένα παραδείγματα προχειρότητας, αιφνιδιασμού και έλλειψης κεντρικού σχεδιασμού ενώ παράλληλα κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις που, έστω και την ύστατη ώρα, θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν την εύθραυστη ισορροπία στην οποία βρίσκεται σήμερα η συνεργασία αυτή.
ΠΑΛΙΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΕΟΠΥΥ
Παρά το γεγονός ότι δεσμεύτηκε με Νόμο σε ειδικό λογαριασμό 1,5 δις Ευρώ από τη Τρόικα για εξόφληση μέρους των ληξιπροθέσμων οφειλών 2007-2011 οι παλαιές οφειλές του ΕΟΠΥΥ στις ιδιωτικές κλινικές ξεπερνούν τα 530 εκατομμύρια ευρώ μέχρι 31-12-11. Για να προχωρήσει η διαδικασία εκκαθάρισης παλαιών οφειλών ο ΣΕΚ πρότεινε οι ιδιωτικές κλινικές να χρηματοδοτήσουν τον έλεγχό τους μέσα από μια τριμερή συμφωνία ΕΟΠΥΥ, Ιδιωτικών Κλινικών και Ελεγκτικών Εταιρειών της απόλυτης έγκρισης του Οργανισμού.
ΝΕΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΕΟΠΥΥ
Η σύμβαση του ΕΟΠΥΥ με τους παρόχους υγείας προβλέπει καταβολή του 90% της αποζημίωσης του μηνιαίου τιμολογίου εντός 45ημερών από την υποβολή του και εξόφληση εντός 6 μηνών το αργότερο. Η πραγματικότητα είναι ότι το 2012 έχει καταστεί ήδη ληξιπρόθεσμο και περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ οφείλονται από 1-1-12 μέχρι σήμερα. Το γεγονός ότι κάθε μήνα προστίθενται 40 εκατομμύρια νέων οφειλών οδηγεί σε εθνικοποίηση της ιδιωτικής υγείας.
ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΕΟΠΥΥ
Για την εξασφάλιση ισότιμης μεταχείρισης και ισονομία στις πληρωμές των ιδιωτών που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ ο ΣΕΚ πρότεινε αναλογικότητα στις πληρωμές κάθε μήνα με θέσπιση διαφανούς διαδικασίας αποπληρωμής μέσω συγκεκριμένης ποσόστωσης, που θα αποδίδει πχ: x% σε φαρμακευτικούς φορείς, ψ% σε ιδιωτικές κλινικές, ζ% σε κρατικά νοσοκομεία και ω% σε γιατρούς.
ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΑΛΛΗΛΟΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΩΝ
Παρά τη Δέσμευση των Υπουργείων Υγείας & Οικονομικών ότι ο συμψηφισμός των οφειλών των παρόχων Υγείας με τις απαιτήσεις τους από τον ΕΟΠΥΥ θα υλοποιηθεί το αργότερο μέχρι 31-10-2012, σήμερα αναμένεται πόρισμα ομάδας Εργασίας του Υπουργείου Οικονομικών μέχρι τις 28 Ιουνίου 2013. Ο ΣΕΚ προτείνει τον συμψηφισμό χρεών και οφειλών μετά την παρέλευση διπλάσιου χρόνου από την ημερομηνία αποπληρωμής της οφειλής.
ΕΝΙΑΙΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Ο ΣΕΚ πρότεινε την άμεση εφαρμογή ενιαίου πλαισίου λειτουργίας για όλους τους παρόχους Υγείας, μέσα από αξιολόγηση, κατηγοριοποίηση και διαπίστευση των δημόσιων & ιδιωτικών νοσοκομείων με συγκεκριμένα κριτήρια και ανάλογη διαφοροποίηση των αποζημιώσεων.
ΥΓΙΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Η ιδιωτική υγεία λειτουργεί με τιμολόγια πολύ χαμηλότερα του Δημοσίου προσφέροντας υπηρεσίες πολύ υψηλότερης ποιότητας, ενώ παράλληλα η ίδια ιατρική πράξη κοστίζει 5 φορές πιο ακριβά στον δημόσιο αντί στον ιδιωτικό τομέα. Η πρόταση του ΣΕΚ περιλαμβάνει θέσπιση ενιαίου ποσού εισφοράς ασφαλισμένου ανεξαρτήτως αν εισάγεται σε δημόσιο ή ιδιωτικό νοσοκομείο καθώς και έλεγχο υπερβολών, υπερβάσεων και ορθής εφαρμογής των ΚΕΝ σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα που θα συνοδεύεται από τη δημοσίευση συγκριτικών στοιχείων.
ΕΝΙΑΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Το Παπαγεωργίου, το Ωνάσειο και το Ερρίκος Ντυνάν, εντάσσονται στον κωδικό πληρωμών των ιδιωτικών νοσοκομείων, αλλά λειτουργούν με όρους Δημοσίου. Ο ΣΕΚ προτείνει να βγουν από τον κωδικό πληρωμών των ιδιωτικών νοσοκομείων χωρίς να μεταβληθεί το προϋπολογισμένο ποσό. Εναλλακτικά οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ να έχουν την ίδια συμμετοχή στο ΚΕΝ και να επιβαρύνονται τα τιμολόγιά τους με τον αντίστοιχο ΦΠΑ.
ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΟΡΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
Η συνεργασία των παρόχων ιδιωτικής υγείας με το Δημόσιο διέπεται από συστηματικούς αιφνιδιασμούς, αυθαιρεσίες και μονομερείς μεταβολές των όρων των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί. Οι αλλαγές επιβάλλονται βίαια, κάποιες φορές με αναδρομική ισχύ, με Υπουργικές Αποφάσεις που ανακοινώνονταν σε μία νύχτα με αποτέλεσμα η Ιδιωτική υγεία να εκβιάζεται ώστε έχει μόνο υποχρεώσεις χωρίς κανένα δικαίωμα
ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΕΛΕΓΧΟ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Η απουσία σχεδιασμού και εφαρμογής ενιαίου μηχανογραφικού συστήματος που θα υποκαταστήσει τα προγράμματα των παλαιών ταμείων οδηγεί σε προχειρότητα και μπαλώματα που δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες και δεν είναι συμβατές με τα σύγχρονα συστήματα, με αποτέλεσμα η ψηφιακή τεχνολογία να βρίσκεται στην υπηρεσία της ενίσχυσης της γραφειοκρατίας.
Κλείνοντας, ο κος Ανδρέας Καρταπάνης, Πρόεδρος Δ.Σ. του ΣΕΚ δήλωσε ότι ο χρόνος ανοχής έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. «Οι ζωές των εργαζομένων μας και των οικογενειών τους αλλά και η παροχή υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ σε όλη τη χώρα, κρέμονται από μια κλωστή. Η λύση εναπόκειται στην πολιτική βούληση στο ανώτατο επίπεδο».
Ο ΣΕΚ
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες ιδιωτικές κλινικές οι οποίες προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας σε όλη τη χώρα. Τα μέλη του ΣΕΚ συγκαταλέγονται ανάμεσα στους μεγαλύτερους εργοδότες της Ελλάδας, συνεισφέρουν σημαντικά στη ελληνική οικονομία και υποστηρίζουν ενεργά τις ανάγκες του εθνικού συστήματος υγείας.
Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ο ιδιωτικός τομέας υγείας απασχολεί άμεσα περισσότερους από 25.000 εργαζόμενους, συντηρεί περισσότερες από 30.000 θέσεις εργασίας μέσω έμμεσων συνεργασιών και επενδύει στη βιώσιμη ανάπτυξη με νέες υποδομές, νέα ιατρικά πρωτόκολλα, νέες τεχνολογίες. Καλύπτοντας το 39% των υπηρεσιών υγείας στη χώρα, ο ιδιωτικός τομέας υγείας συγκρατεί κρίσιμο επιστημονικό δυναμικό στη χώρα σε μια εποχή που μαστίζεται από brain drain, συνεισφέρει σημαντικά στο ΑΕΠ και αναδεικνύει την Ελλάδα ως προορισμό ιατρικού τουρισμού. Λειτουργεί συμπληρωματικά του δημοσίου τομέα υγείας αλλά καλύπτει και επεμβάσεις και ιατρικές πράξεις υψηλής τεχνολογίας που αδυνατεί να καλύψει το δημόσιο αποτελώντας κομβικό παράγοντα διασφάλισης της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα.