Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η κρίσιμη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ, στο Νταβός.

Τα όσα θα συζητήσουν ο Ελληνας πρωθυπουργός με τον Σκοπιανό ομόλογό του, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, αναμένεται να κρίνουν τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ενώ αναμένεται αυτό το τετ α τετ να ξεκαθαρίσει αν τελικά θα υπάρξει ευκαιρία για την επίλυση του ζητήματος.

1

Η ελληνική πλευρά έχει επισημάνει ότι ο κ. Ζάεφ, από την πρώτη στιγμή, έχει δείξει μια διάθεση συνεννόησης και συμβολής στην αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό, σε αντίθεση με τον αλυτρωτισμό που εξέφρασαν οι προκάτοχοι του. Από την Αθήνα αυτή η στάση κρίνεται ως θετική, παράλληλα, όμως, τονίζεται ότι μένει να φανεί και στην πράξη και εν προκειμένω στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, υπό τον διαπραγματευτή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

7689

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει εκφράσει επανειλημμένα την εθνική θέση και, όπως έχουν προαναγγείλει κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να την εκφράσει και κατ’ ιδίαν στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ: Σύνθετη ονομασία, κοινή έναντι όλων (erga omnes) και φυσικά απόρριψη κάθε αλυτρωτισμού από την πλευρά της πΓΔΜ.

8