ΕΝΕΡΓΕΙΑ – ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ: Τι “βγήκε” απ’τις επαφές Μανιάτη στις ΗΠΑ

[UPD] Την πολιτική και τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα, παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), Γιάννης Μανιάτης, στις επαφές που είχε με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ο κ. Μανιάτης συναντήθηκε με τον ομόλογό του υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, δρ Έρνεστ Μονίζ, την υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για θέματα Οικονομικής Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κάθριν Νοβέλι και την ειδική σύμβουλο του προέδρου Ομπάμα για θέματα ενέργειας και κλίματος, καθώς και στέλεχος του Εθνικού Συμβουλίου των ΗΠΑ, Μισέλ Πάτρον.

O υπουργός ΠΕΚΑ παρουσίασε τις τρέχουσες πρωτοβουλίες της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ανάπτυξης των έργων διαμετακόμισης φυσικού αερίου από νέες περιοχές παραγωγής αερίου και με στόχο την περαιτέρω προώθηση του στρατηγικού στόχου της ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και των Ανατολικών Βαλκανίων ειδικότερα.

Αναδεικνύοντας περαιτέρω την αξία που έχει για την ελληνική κυβέρνηση η πλήρης αξιοποίηση των εθνικών ενεργειακών πόρων, ο κ. Μανιάτης παρουσίασε λεπτομερώς το σχετικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναφορικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και νότια της Κρήτης, καθώς και σε χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Επίσης, στις συναντήσεις συζητήθηκαν οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και αντηλλάγησαν απόψεις για τις συστηματικές και αποτελεσματικές προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για τη διασφάλιση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, καθώς και την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας.

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, ήταν κοινή διαπίστωση όλων των συνομιλητών ότι τόσο η ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και η διαφοροποίηση ενεργειακών πηγών και οδών μεταφοράς, όσο και η ανάπτυξη των ενδογενών πόρων πετρελαίου και φυσικού αερίου, αποτελούν θέματα στα οποία υπάρχει «κοινή προσέγγιση», ενώ εκφράστηκε και η «πλήρης υποστήριξη» στη χώρα μας. Οι δυο υπουργοί συμφώνησαν να έχουν νέα συνάντηση στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Ο κ. Μανιάτης είχε και συζητήσεις με εκπροσώπους ινστιτούτων Μελετών, δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς και επαγγελματικά στελέχη του Κογκρέσου.

Το πρόγραμμα της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον ολοκληρώθηκε με συνάντηση του υπουργού στο Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, με υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, όπου αναπτύχθηκαν ειδικότερα τα θέματα του γύρου παραχωρήσεων για τις έρευνες υδρογονανθράκων .

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Η Ελλάδα λειτουργεί ως αξιόπιστος εταίρος, διαρκώς αυξανόμενης σημασίας και απήχησης, σε μία ταραγμένη περιοχή, όπου η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία βρίσκονται σε κίνδυνο» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδας) στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS), στην Ουάσιγκτον, όπου έχουν μιλήσει αρχηγοί κρατών-κυβερνήσεων και ανώτεροι αξιωματούχοι από πολλές χώρες.

Ο κ. Μανιάτης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ έπειτα από πρόσκληση του Αμερικανού ομολόγου του, δρ Έρνεστ Μονίζ, έκανε εμπεριστατωμένη παρουσίαση της ενεργειακής πολιτικής της χώρας ενώπιον πυκνού ακροατηρίου παραγόντων στον τομέα της ενέργειας, αναλυτών, δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών. Είχε την ευκαιρία να υπογραμμίσει τον «κορυφαίο ρόλο» της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, «θέμα άμεσης προτεραιότητας της διεθνούς ενεργειακής διπλωματίας» ο οποίος αναπτύσσεται, όπως είπε, σε τρεις βασικές κατευθύνσεις:

– η Ελλάδα λειτουργεί ως αξιόπιστος εταίρος, διαρκώς αυξανόμενης σημασίας και απήχησης, σε μία ταραγμένη περιοχή, όπου η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία βρίσκονται σε κίνδυνο

– η Ελλάδα αναπτύσσει τις ενδογενείς πηγές της που την αναδεικνύουν σε νέα δυνητική πηγή τροφοδοσίας πετρελαίου και φυσικού αερίου της ευρωπαϊκής αγοράς

– η Ελλάδα αναδύεται σε ισχυρό κόμβο ενεργειακής διαμετακόμισης (τερματικοί σταθμοί φυσικού αερίου, αγωγοί αερίου και ηλεκτρισμού), προσφέροντας νέες εναλλακτικές λύσεις για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης

Ο κ. Μανιάτης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον «νέο ενεργειακό ρόλο» της χώρας ως «πύλης εισόδου» φυσικού αερίου στη ΝΑ Ευρώπη, ιδιαίτερα με την υλοποίηση του ελληνο-βουλγαρικού διαδρόμου και ακολούθως την επέκταση αντίστοιχων συνδέσεων προς Ρουμανία και Ουγγαρία. Στο ίδιο πλαίσιο, ανέδειξε τη σημασία του αγωγού East Med για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της νοτιοανατολικής Μεσογείου προς τους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Στη συνέχεια, αφού αναφέρθηκε στα «πρόσφατα επιτεύγματα» της ελληνικής οικονομίας, παρουσίασε το ελληνικό πρόγραμμα έρευνας και αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και Νότια της Κρήτης. Στο πλαίσιο αυτό, αναλύθηκαν και οι νέες δυνατότητες προσέλκυσης διεθνών επενδύσεων, σε συνδυασμό με τις εξαιρετικά θετικές προοπτικές σ’ αυτό τον τομέα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καταδίκασε απερίφραστα τις «πρόσφατα προκλητικές και παράνομες, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, ενέργειες της Τουρκίας» και επανέλαβε τις «σαφείς θέσεις» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός της δικής της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Στη συνοπτική αναφορά του για τις εξελίξεις στον οικονομικό τομέα, τόνισε ότι το 2014 είναι η χρονιά που η Ελλάδα «βγαίνει από την κρίση» και μετά έξι χρόνια ύφεσης, η ελληνική οικονομία «επέστρεψε στην ανάπτυξη», σημείωσε ενδεικτικά, προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, πως «καταφέραμε να επιτύχουμε πολύ μπροστά και πάνω από τις προσδοκίες, ένα πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα» και πως «κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών, πετύχαμε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή και στο συντομότερο χρονικό διάστημα, ενώ παράλληλα υλοποιήσαμε τεράστιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Όπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση του CSIS, η Ελλάδα κινείται σταθερά στην κατεύθυνση της «ανάπτυξης συνεργειών» μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, περιλαμβανομένου του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Κύπρου, με στόχο την εδραίωση της ειρήνης, ασφάλειας και περιφερειακής συνεργασίας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην Ουάσιγκτον, ήταν η πρώτη φορά που ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος παρουσίασε τον νέο ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας στην αμερικανική πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα το μεγάλο αριθμό και το έντονο ενδιαφέρον των συμμετεχόντων, όπως επίσης και το γεγονός ότι μεταδόθηκε σε πραγματικό χρόνο και μέσω του διαδικτύου.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, ο κ. Μανιάτης προέβη σε ενημέρωση δημοσιογράφων, μεταξύ των οποίων ήταν εκπρόσωποι του Bloomberg και του Europolitics.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του υπουργού ΠΕΚΑ στην Ουάσιγκτον συνεχίζεται σήμερα με συναντήσεις που θα έχει με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών στον τομέα της ενέργειας, τον Αμερικανό ομόλογό του δρ Έρνεστ Μονίζ, την υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για θέματα ενέργειας, Κάθριν Νοβέλι και με την Michelle Patron, ειδική σύμβουλο του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και διευθύντριας για την Ενέργεια και το Κλίμα. O κ. Μανιάτης θα συναντηθεί επίσης με υψηλόβαθμους εκπροσώπους αμερικανικών ενεργειακών εταιρειών.

Σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας), ο υπουργός ΠΕΚΑ παρέστη σε δεξίωση στην πρεσβεία της Ελλάδας για τον εορτασμό της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων. Τον καλωσόρισε ο πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Χρίστος Παναγόπουλος, ο οποίος θα συμμετάσχει στις σημερινές συναντήσεις του κ. Μανιάτη, όπως και συνεργάτες του υπουργού ΠΕΚΑ που τον συνοδεύουν στο ταξίδι του στις ΗΠΑ.

Στην εκδήλωση της ελληνικής πρεσβείας έλαβε μέρος και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού αντιστράτηγος, Χρίστος Μανωλάς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες, προσκεκλημένος του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, στρατηγού Raymond T. Odierno.

Μετά τις επαφές του στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, θα μεταβεί αύριο στη Νέα Υόρκη, όπου θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, με θέμα «Ανατολική Μεσόγειος και το ευρωπαϊκό ενεργειακό τοπίο: τάσεις και προοπτικές», ενώ θα έχει συναντήσεις με επιχειρηματίες, πανεπιστημιακούς και με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.