Στο τετ α τετ που είχε με τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, ο Αμερικάνός υπουργός Εξωτερικών Κέρι έθεσε ξεκάθαρα το ζήτημα της τρομοκρατίας, αναφέροντας πως «οι τρομοκράτες πρέπει να παραμείνουν στη φυλακή». Ετσι, με τον πλέον επίσημο τρόπο επισφράγισε τη θέση των ΗΠΑ στο ζήτημα της αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού, μετά τη δήλωση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς πως «η απελευθέρωση του Ξηρού δεν είναι φιλική πράξη».
«Οι κοινές προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν θα μπορούσαν παρά να είναι ακόμα πιο σημαντικές στο μέλλον. Προβληματιζόμαστε πολύ γιατί αυτοί που διέπραξαν πράξεις τρομοκρατίας και είναι στη φυλακή πρέπει να παραμείνουν στη φυλακή», ανάφερε ο κ. Κέρι.
Τι απάντησε ο Έλληνας υπουργός
Ο κ. Κοτζιάς, όπως είπε, στους δημοσιογράφους, εξήγησε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, «μια στάση η οποία προσδιορίζεται και καθορίζεται από το γεγονός ότι υπάρχουν έντεκα καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γύρω από τα θέματα των συνθηκών στις φυλακές», επισημαίνοντας ότι «ουδείς από αυτούς τους καταδικασθέντες που θα εμπίπτουν στις διατάξεις του καινούριου νόμου δεν πρόκειται να αφεθεί ελεύθερος αλλά πρόκειται να είναι κρατούμενος υπό άλλες συνθήκες, δηλαδή στο σπίτι του υπό τις συνθήκες που προβλέπει ο νέος νόμος».
«Είναι γνωστή η σημασία που δίνει η αμερικανική κυβέρνηση στα ζητήματα της τρομοκρατίας» είπε ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος εξήγησε, όπως είπε, στον ομόλογό του την κατανόηση της ελληνικής κυβέρνησης στις ανησυχίες των ΗΠΑ, επισήμανε όμως ότι αυτές «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και στην ουσία του νόμου».
ΤΑ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΚΟΤΖΙΑ – ΚΕΡΙ
Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και οι τρόποι με τους οποίους μπορεί σήμερα και στο μέλλον να βοηθήσουν οι ΗΠΑ, η ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη απέναντι στην ελληνική οικονομία, να έρθουν χρήματα, επενδύσεις και να αυξηθεί το εμπόριο, οι ελληνορωσικές σχέσεις και το Κυπριακό ήταν τα βασικά θέματα που συζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Τζον Κέρι.
Η συζήτηση, ανέφερε ο κ. Κοτζιάς, ενημερώνοντας σχετικά στους Έλληνες ανταποκριτές, ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και φιλική, τόσο με τον κ. Κέρι, όσο και με όλη την αμερικανική αντιπροσωπεία.
Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις σχέσεις της χώρας μας με την ΠΓΔΜ, τις εξελίξεις στην περιοχή και στο Κυπριακό, καθώς και για τις συνθήκες οι οποίες υπάρχουν στην περιοχή μας και τις πρωτοβουλίες που μπορούν να ληφθούν.
ΧΘΕΣ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ…
Ανεβάζει τους τόνους ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Ντέιβιντ Πηρς, με φόντο τη διάταξη του νομοσχεδίου για την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού.
Ο κ. Πηρς εξέφρασε τον φόβο των ΗΠΑ πως αυτή η νομοθετική ρύθμιση μπορεί να οδηγήσει σε απελευθέρωση και άλλων τρομοκρατών και κακοποιών.Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι «Αν επιμείνει η Αθήνα στο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα το θεωρήσει “μη φιλική πράξη”».
«Είναι βίαιοι τρομοκράτες και κακοποιοί και ανήκουν στη φυλακή, όχι στην ασφάλεια του σπιτιού τους. Είναι σοβαρό ζήτημα ασφάλειας, όχι ανθρωπιστικό θέμα» είπε ο Αμερικανός πρέσβης και συνέχισε τονίζοντας ότι «Οι καταδικασμένοι τρομοκράτες και δολοφόνοι πρέπει να εκτίσουν το σύνολο της ποινής τους στη φυλακή, όχι στην ασφάλεια των σπιτιών τους, περιστοιχισμένοι από τους φίλους, τις οικογένειες και τους συνεργάτες τους».
Αποκάλυψε, τέλος, πως για αυτό το ζήτημα η πρεσβεία των ΗΠΑ έχει προβεί σε διάβημα προς τον υπουργό Δικαιοσύνης από τις 2 Απριλίου, ενώ, την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα.
Τι απαντά το Μαξίμου για την υπόθεση Ξηρού
«Εμείς έχουμε δυο φορές ευαισθησία για την τρομοκρατία, διότι τα εγκλήματα αυτά έγιναν στο όνομα της Αριστεράς» έλεγαν κυβερνητικές πηγές αναφορικά
με το θέμα που προέκυψε τον Σάββα Ξηρό, στο περιθώριο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Σε ερώτηση για «την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού», επισήμαιναν ότι σεβόμαστε και τιμούμε την μνήμη των θυμάτων, αλλά η δημοκρατία δεν μπορεί να εκδικείται και οφείλει να είναι γενναιόδωρη.
Διευκρίνιζαν παράλληλα ότι για την περίπτωση του Σ. Ξηρού δεν μιλάμε για αποφυλάκιση αλλά για κατ’ οίκον κράτηση με βραχιολάκι, όπου θα ελέγχεται καλύτερα.
Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ανέφεραν ότι ο νόμος στοχεύει στο να μπει μια τάξη στο χάος των φυλακών.