Σκοπιανό: Μπαίνει στις ράγες με τη συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ στο Μακεδονία Παλλάς

Στη Θεσσαλονίκη και στο ξενοδοχείο “Μακεδονία Παλλάς” συναντήθηκαν  ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο ομόλογός του από την ΠΓΔΜ, Νικολάι Ντιμιτρόφ, όπου «συμφώνησαν όπως αναλάβουν ενεργότερο ρόλο στις συζητήσεις για να υπερβούν την διαφορά στο θέμα του ονόματος».

Στις 17 Ιανουάριου θα ξεκινήσουν εκ νέου διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ με πρωτοβουλία του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, για το ζήτημα της ονομασίας. Στο πλαίσιο αυτό, οι υπουργοί εξέφρασαν την κοινή προσδοκία τους για παρουσίαση, στην επερχόμενη συνάντηση, από τον Προσωπικό Απεσταλμένο του ΓΓΗΕ, ενός αρχικού πλαισίου εντός του οποίου θα προωθηθεί η διαδικασία.

Ακόμη, οι δύο Υπουργοί συζήτησαν επί της ακολουθητέας μεθοδολογίας, της προσέγγισης των δύο πλευρών και του πλαισίου που αφορά στο ζήτημα της ονομασίας.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη συνάντησή τους είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση και εστίασαν στην προώθηση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που σχετίζεται με τα υφιστάμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Αντήλλαξαν, επίσης, απόψεις γύρω από τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και άλλα ζητήματα εν όψει των επόμενων συναντήσεων υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του τακτικού διαλόγου και διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο χωρών, προς ενίσχυση της διαφάνειας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.