Σοβαρή κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας – Τίθεται θέμα βίζας

Οι ΗΠΑ έκλεισαν τα σύνορά τους στους Τούρκους!Η πρώτη σκληρή αντίδραση των ΗΠΑ στους βομβαρδισμούς του τουρκικού στρατού στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας ήρθε πριν από λίγες ώρες.

Η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να τερματίσει το μέτρο της παροχής βίζας σε Τούρκους πολίτες! Πρόκειται ουσιαστικά για κλείσιμο των συνόρων των ΗΠΑ στους Τούρκους. Η ανακοίνωση αυτή έχει προκαλέσει σοκ στην Άγκυρα!

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Reuters, αυτό έγινε με την επίσημη δικαιολογία ότι η αμερικανική κυβέρνηση έπρεπε να “επαναξιολογήσει” τη δέσμευση της Τουρκίας για την ασφάλεια του προσωπικού της.

“Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των επισκεπτών στην πρεσβεία και τα προξενεία μας, ενώ αυτή η αξιολόγηση προχωρεί, με άμεση ισχύ, έχουμε αναστείλει όλες τις υπηρεσίες μη θεώρησης εισόδου σε όλες τις διπλωματικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία” , ανέφεραν οι αμερικάνικες αρχές.

Η πρώτη αντίδραση της Άγκυρας στο μέτρο αυτό ήταν να σταματήσει και αυτή την παροχή βίζας σε αμερικανούς πολίτες.

Την περασμένη εβδομάδα, ένας υπάλληλος του προξενείου των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη συνελήφθη με κατηγορίες για διασυνδέσεις με έναν κληρικό που κατηγορήθηκε για το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου ,πέρυσι, κίνηση που καταδικάστηκε από την Ουάσινγκτον ως αβάσιμη και επιζήμια για τους δεσμούς μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας αυξήθηκαν μετά την  στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ στους μαχητές του Κουρδικού YPG στη Συρία, που θεωρείται από την Άγκυρα ως επέκταση του απαγορευμένου PKK.