ΣτΕ: «Κόκκινη κάρτα» στην πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης

asterasvouliag

Μη νόμιμη έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ανάπλαση της έκτασης του Αστέρα Βουλιαγμένης, παρά τις αλλαγές που είχε πραγματοποιήσει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας στο Προεδρικό Διάταγμα.

Το Προεδρικό Διάταγμα που δεν εγκρίθηκε περιείχε το ειδικό χωροταξικό σχέδιο (ΕΣΧΑΔΑ) για τις επενδύσεις που σχεδίαζε το σχήμα υπό τους Αραβες στο ξενοδοχειακό συγκρότημα.

Το ΣτΕ έκρινε το Προεδρικό Διάταγμα μη νόμιμο ως προς το σκέλος εκείνο που προβλέπει τη δημιουργία νέων μονοκατοικιών («καμπάνες») και την κατασκευή χτισμάτων στο αδόμητο τμήμα της χερσονήσου «Μικρό Καβούρι».

Η έγκριση ΕΣΧΑΔΑ ήταν μία από τις προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταβίβασης της Αστήρ Παλλάς στο επενδυτικό σχήμα που είχε υποβάλλει προσφορά ύψους 400.000.000 ευρώ, ωστόσο, χωρίς εγκεκριμένο ΕΣΧΑΔΑ η συμφωνία δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί.

Στο επενδυτικό σχήμα (Jermyn Street Real Estate Fund IV LP) που επικράτησε στο διαγωνισμό για το ξενοδοχειακό συγκρότημα συμμετέχει με 33,75% η τουρκική Dogus.

Στο ίδιο σχήμα συμμετέχει με 25% το Abu Dhabi Investment Council, o κρατικός επενδυτικός βραχίονας του Αμπού Ντάμπι, και με 25% το κρατικό ασφαλιστικό ταμείο του Κουβέιτ (Public institution for social security State of Kuwait).