Σταϊκούρας: Προχωρά η αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου – Στο 1 δισ. ήδη η κάλυψη

Η διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς τρίτους αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε σήμερα ο Αν. Υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας. Μέχρι σήμερα, έχει ολοκληρωθεί η χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ.
Η αποπληρωμή βρίσκεται σε εξέλιξη, εντός του σχεδίου που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Οικονομικών, και εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε τεθεί. 

Σημειώνεται ότι δεν έχουν επικαιροποιηθεί τα στοιχεία για τις επιστροφές επιπλέον φόρων ύψους 553 εκατ. ευρώ δεδομένου ότι αυτά θα είναι διαθέσιμα το 1ο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Και τα οποία θα αυξήσουν το ποσό.

Το σύνολο των αιτημάτων χρηματοδότησης, που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία ολοκλήρωσης, διαμορφώνεται περίπου στα 3 δισ. ευρώ. Και εκτιμούμε ότι θα ολοκληρωθούν εντός Φεβρουαρίου. Η αξιολόγηση των αιτημάτων συνεχίζεται μεθοδικά, εντατικά, αποτελεσματικά, με διαφάνεια, κάτω από αυστηρούς κανόνες.

Κανόνες που αποσκοπούν στη διασφάλιση της αντικειμενικότητας των επιλογών διοχέτευσης των δημοσίων πόρων και στην εδραίωση πολιτικών που δεν θα επιτρέψουν, στο μέλλον, τη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σε κάθε περίπτωση ο προγραμματισμός του Υπουργείου Οικονομικών, η μέχρι σήμερα εξέλιξη της διαδικασίας αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, η πορεία αξιολόγησης των αιτημάτων χρηματοδότησης που υποβάλλονται και οι καταβολές των δόσεων της δανειακής σύμβασης συγκλίνουν στην επίτευξη του στόχου αποπληρωμής οφειλών ύψους 3,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 1ου τριμήνου του 2013 σύμφωνα με το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής.

Ήδη έχουν δοθεί περισσότερα από 40 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων προκειμένου να χορηγήσει εφάπαξ σε 1.200 συνταξιούχους. Ακόμη 255,3 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί προς το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου 42 Δήμοι της χώρας να εξοφλήσουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Στο ίδιο πλαίσιο οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ μεταβίβασαν πιστώσεις ύψους 164 εκατ. ευρώ προκειμένου να πληρωθούν οφειλές παρελθόντων ετών προς φαρμακοποιούς.

Τέλος, αναφορικά με τα ποσά επιστροφής φόρων αρμοδιότητας Εφοριών ύψους 316,3 εκατ. ευρώ προχωρεί ήδη η τακτοποίηση ανεξόφλητων εκκαθαρισμένων Ατομικών Φύλλων Έκπτωσης με την άμεση αποστολή σχετικών ειδοποιήσεων στους δικαιούχους.

Ανταποκρινόμαστε έτσι, στο πλαίσιο του εφικτού, στη ζωτικής σημασίας ανάγκη της οικονομίας για ρευστότητα, καταλήγει η ανακοίνωση του Υπ. Αν. Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα.