Τη θέσπιση διαδικασίας ειδικής διαμεσολάβησης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά εξετάζει το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, όπως αποκαλύπτει ο αρμόδιος υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.
Το θέμα μελετάται από κοινού με το υπουργείο Δικαιοσύνης και, όπως αναφέρει ο υφυπουργός Ανάπτυξης, στόχος είναι να επιτευχθεί η ταχύτερη διευθέτηση οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών και ταυτόχρονα να αποσυμφορηθούν τα αρμόδια Ειρηνοδικεία.
«Εφόσον αποφασισθεί η εισαγωγή της ειδικής διαμεσολάβησης ως στάδιο της προδικασίας του Ν. 3869/2010, το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να συνεπάγεται σημαντική οικονομική επιβάρυνση για τον οφειλέτη, ιδίως ως προς το ζήτημα της αμοιβής του διαμεσολαβητή και της υποχρεωτικότητας της παράστασης δικηγόρου, λαμβάνοντας υπόψη ότι ούτε στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ν. 3869/2010 ενώπιον του Ειρηνοδικείου είναι υποχρεωτική η παράσταση δικηγόρου», αναφέρει ο κ. Σκορδάς.
Ταυτόχρονα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης τονίζει ότι «το υπουργείο θεωρεί ότι θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο ως διαμεσολαβητές να χρησιμοποιηθούν και επαγγελματίες άλλων επιστημονικών κλάδων».
Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή έπειτα από ερώτηση των βουλευτών της ΝΔ Άννα Μάνη Παπαδημητρίου, Ηλία Βλαχογιάννη και Ιορδάνη Τζαμτζή για τα προβλήματα που διαπιστώνονται με δεδομένο ότι ο αριθμός των νοικοκυριών που έχουν καταφύγει στα Ειρηνοδικεία της χώρας για την αναδιάρθρωση των οφειλών τους ανέρχεται στις 45.000 και ενώ το ύψος των οφειλών προς τις τράπεζες φθάνει τα 25 δισ. ευρώ, οι αιτήσεις που υποβάλλονται σήμερα παίρνουν δικάσιμο για το 2017-2020.