Στα σκαριά η επένδυση στα Ναυπηγεία Σύρου από την Onex με τις “ευλογίες” του πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ

Στον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, αλλά και στο σχέδιο που έχει η κυβέρνηση των ΗΠΑ για επενδύσεις, αναφέρθηκε χθες ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, κατά τη διάρκεια του 7oυ συνεδρίου «Navigator 2017, The Shipping decision Makers forum», στο πλωτό Μουσείο «Hellas Liberty».Ο κ. Πάιατ μίλησε για τη μεγάλη επένδυση που θέλει να πραγματοποιήσει στα ναυπηγεία της Σύρου η ελληνοαμερικανική Onex, επικεφαλής της οποίας είναι ο επιχειρηματίας Πάνος Ξενοκώστας, ενώ έκανε ειδική αναφορά στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο, όπως τόνισε, οι ΗΠΑ θέλουν να χρησιμοποιήσουν τόσο για εμπορικούς, όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς, ειδικότερα για βάση ελικοπτέρων.«Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ. Θέλουμε να διαδραματίσει έναν μεγαλύτερο ρόλο» σημείωσε και πρόσθεσε: «Οι επενδύσεις των ΗΠΑ είναι διαφανείς. Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να επανέλθει οικονομικά. Οι σχέσεις Ελλάδος-ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ πιο ισχυρές. Θα συνεχίσουν να ενδυναμώνονται. Πρόκειται για σχέσεις δυνατές και με βάθος χρόνου. Η ελληνική ναυτιλία έπαιξε τον ρόλο της στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών».

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΥΡΟΥ

Για τα ναυπηγεία είχαν δείξει ενδιαφέρον ρωσικά, ελληνικά, κινεζικά (Cosco) και κορεατικά (Daewoo) συμφέροντα.

Η μοναδική εταιρεία, που κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση ήταν η ελληνοαμερικάνικων συμφερόντων Onex. επικεφαλής της οποίας  είναι ο Πάνος Ξενοκώστας Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αναλαμβάνει υποχρεώσεις ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ και θα προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 20 εκατομμυρίων.

Στόχος,  να επεκταθεί το ναυπηγείο σε νέους τομείς, όπως τη ναυπήγηση νέων σκαφών πολυτελείας, σκαφών και πλωτών μέσων ειδικών αποστολών και ωκεάνιων & παράκτιων εξεδρών – πλατφορμών εξορύξεων,  μετασκευών πλοίων ειδικού σκοπού, υπηρεσίες διαχείρισης , υποστήριξης σκαφών , επισκευών…

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο Π.ΞΕΝΟΚΩΣΤΑΣ

Ο Πάνος Τ. Ξενοκώστας εξειδικεύεται σε επενδύσεις σε ποικίλα και διαφοροποιούμενα αντικείμενα στον Τομέα της Υψηλής Τεχνολογίας. Είναι επικεφαλής επενδυτικών κεφαλαίων σε δραστηριότητες όπως αυτές της Αεροπορικής Υποστήριξης, Νανοτεχνολογίας, Τηλεπικοινωνιακών & Πληροφοριακών Συστημάτων, Ιχθυοκαλλιεργειών και Ναυπηγικής δραστηριότητας.

Είναι ιδρυτής και επικεφαλής του Ομίλου ΟΝΕΧ Technologies με έδρα την Νέα Υόρκη και διαθέτει προνομιακές και στρατηγικές συνεργασίες με μεγάλα Διεθνή Επενδυτικά Ιδρύματα με τα οποία πραγματοποιούν από κοινού επενδύσεις στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής. Με την επιχειρηματική του δραστηριότητα και κοινωνική δράση στηρίζει την ανάπτυξη των Ελληνο-Αμερικανικών σχέσεων, ως μέλος της Ελληνο-Αμερικανικής διασποράς της Νέας Υόρκης. Περαιτέρω συμμετέχει ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Αθήνα, του Αμερικανο-Ελληνικού Ελληνο Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Νέα Υόρκη ενώ είναι ιδρυτής της επιτροπής Νέων Τεχνολογιών. Είναι μέλος του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, του Leadership100, της Αθηναϊκής Λέσχης καθώς και υποστηρικτής του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ».

Έχει βραβευθεί ως ένας από τους 10 καλύτερους Ευρωπαίους Επιχειρηματίες από το θεσμό “2013/14 European Business Awards” για το 2013-14 καθώς και για την “Καινοτομία & Δημιουργική Επιχειρηματικότητα 2014” από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Είναι Πτυχιούχος Αεροναυπηγός Μηχανικός της Σχολής Ικάρων και κατέχει Μεταπτυχιακό τίτλο στην Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων. Υπηρέτησε για χρόνια ως Αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας από όπου παραιτήθηκε (με το βαθμό του Σμηναγού) για να ξεκινήσει την επιχειρηματική του δραστηριότητα, με εξειδίκευση στην ίδρυση καινοτόμων και υψηλού ρίσκου εταιριών.

Ο όμιλος ΟΝΕΧ διαθέτει χώρους κατασκευής στα Οινόφυτα Αττικής, αλλά και ιδιόκτητους ναυπηγικούς χώρους στο Πέραμα, όπου και σχεδιάζει να πραγματοποιήσει την κατασκευή και συντήρηση των παραγγελιών για την περιοχή της Μεσογείου τα επόμενα χρόνια.