Στελέχη της COSCO συνάντησε ο Μ. Βαρβιτσιώτης – Έρχονται νέες επενδύσεις στον Πειραιά

Με υψηλόβαθμα στελέχη της COSCO, παρουσία του Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, ZouXiaoli, συναντήθηκε την Τρίτη ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Επίκεντρο της  συζήτησης ήταν η  επικείμενη επίσκεψη στην Ελλάδα του Πρωθυπουργού της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ, και η  στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών.

Η Κίνα εκτός από τις επενδύσεις της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά έχει καταθέσει και φάκελο – πάλι μέσω της COSCO – για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά.

«Ο Πειραιάς είναι ένα λιμάνι με πολλαπλές χρήσεις. Εμείς, έχουμε αποφασίσει να εκμεταλλευτούμε τη γεωστρατηγική θέση της χώρα μας και, γι αυτό, προχωράμε στην αποκρατικοποίηση ολόκληρου του λιμανιού» σημείωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναφερόμενος  στον  διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ ενώ επανέλαβε   τη στόχευση της Κυβέρνησης να καταστήσει τον Πειραιά νούμερο ένα λιμάνι στη Μεσόγειο και πύλη εισόδου των προϊόντων της Ανατολής στην υπόλοιπη Ευρώπη. «Γι’ αυτό αποφασίσαμε να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος όχι μόνο στο αντίτιμο του επενδυτή αλλά, κυρίως, στο ύψος των μελλοντικών επενδύσεων που θα γίνουν στο λιμάνι. Για να επιτύχουμε τόσο την αναβάθμιση των υποδομών του όσο και τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα και γύρω από αυτό», ανέφερε ο ΥΝΑ και προσέθεσε:

Οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν τη βούληση να σφυρηλατηθεί η συνεργασία των δύο χωρών,  και να συνεχισθεί και να επικυρωθεί με την επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Κίνας στην Ελλάδα μέσα στον Ιούνιο. 

Φιλικός Διακανονισμός

 Ιδιαίτερη μνεία έγινε, στη συνέχεια της συνάντησης, για το θέμα της διευθέτησης της συμφωνίας για το φιλικό διακανονισμό και την περεταίρω επέκταση της επένδυσης. 

«Από την πρώτη, κιόλας, ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου ξεκινήσαμε μια προσπάθεια προκειμένου να συντάξουμε, να ολοκληρώσουμε και τελικά να υπογράψουμε αυτή τη συμφωνία. Μια συμφωνία που ξεκίνησε από το μηδέν και καταφέραμε να μονογράψουμε μέσα σε ένα χρόνο ρεκόρ, των 5 μηνών. Από τότε, βρισκόμαστε σε συνεχή διαβούλευση και συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έγκρισή της. Πεποίθησή μας είναι ότι πρέπει σε τέτοια ζητήματα να προχωράμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα», σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Από την πλευρά των υψηλόβαθμων στελεχών της COSCO η επικεφαλής της αντιπροσωπίας τους, κα Sun Yueying , ξεκαθάρισε ότι η ανάπτυξη της επένδυσης αποτελεί ταυτόχρονα και ευκαιρία για την ανάπτυξη του λιμανιού. «Το λιμάνι του Πειραιά έχει γίνει τα τελευταία χρόνια διεθνής πόλος έλξης. Εμείς, από μέρους μας, έχουμε κάνει πολλές προσπάθειες για να προσελκύσουμε εταιρείες που θα εγκατασταθούν σε αυτό, καθιστώντας τον Πειραιά διαμετακομιστικό κέντρο της Ευρώπης. Θεωρούμε ότι οι επενδύσεις αυτές θα συμβάλλουν στην εθνική σας οικονομία. Σας ευχαριστούμε θερμά για τη συμβολή σας στη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει», σημείωσε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενη στον κ. Βαρβιτσιώτη.

Για το ζήτημα της έκβασης του φιλικού διακανονισμού μεταξύ ΟΛΠ και Cosco, ειδικότερα, η κα Yueying επεσήμανε τη μεγάλη σημασία που δίνουν στο να ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία. «Ελπίζουμε η προσπάθεια να έχει αίσιο τέλος, προκειμένου ο Πειραιάς και οι εργαζόμενοι στο λιμάνι να αποκομίσουν όλα τα οφέλη που προβλέπονται από αυτήν» τόνισε ενώ για το θέμα της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ σημείωσε: «Ένας από τους λόγους που βρισκόμαστε εδώ είναι να καταθέσουμε το ενδιαφέρον μας. Παράλληλα, όμως, θέλουμε να εκφράσουμε και τη βούλησή μας να τηρήσουμε όλους τους όρους που προβλέπονται από τη διαδικασία, προκειμένου να είμαστε σε ανοικτή συνεργασία και συντονισμό μαζί σας».