Στη Ρώμη ο Γ. Παπανδρέου – Παρέμβαση για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

PAPANDREOU GIORGOSΠαρέμβαση για την Ευρώπη πραγματοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

Ο Γ. Παπανδρέου συμμετείχε σε διημερίδα πολιτικής εμβάθυνσης και ανάλυσης οργανώνει σήμερα και αύριο στη Ρώμη το ευρωπαϊκό think tank («δεξαμενή σκέψης») ECFR (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων), με τη συμμετοχή του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.

 Ο Γ. Παπανδρέου στην παρέμβασή του, μεταξύ των άλλων, υπογράμμισε ότι «για να γίνει πιο δημοκρατική η Ευρώπη και να εμπλακούν οι πολίτες στη διαμόρφωση θέσεων με σαφές ιδεολογικό περιεχόμενο, είναι απαραίτητο οι σημερινές πολιτικές ομάδες να μετεξελιχθούν σε πανευρωπαϊκά κόμματα».

 Σε ό,τι αφορά τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η πολιτική και οι κοινωνίες, ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε: «Πρόκειται για προκλήσεις υπερεθνικές, οι οποίες, για να αντιμετωπισθούν χρειάζονται πρωτοβουλίες που να αλλάξουν την παγκόσμια αρχιτεκτονική των διεθνών οργανισμών, ώστε να μπορέσουμε να εξανθρωπίσουμε την παγκοσμιοποίηση».
 
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι «χρειάζεται διαρκής παρουσία και συμμετοχή κάθε Ευρωπαίου δημοκράτη πολίτη στα τεκταινόμενα, όπως και διαρκής μάχη με τη συντήρηση και τα κατεστημένα».
 
Στους ομιλητές της διήμερης συνάντησης του ECFR στην Αιώνια Πόλη συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ των άλλων, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, Έρκι Τουομιόγια, η Ιταλίδα πρώην υπουργός Εξωτερικών Έμμα Μπονίνο και η Ισπανίδα πρώην υπουργός Εξωτερικών, Άννα Παλάθιο.