Ο Κ.Παπούλιας έβαλε την υπογραφή του – Δημοψήφισμα γιοκ – Επόμενο μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησης ο αιγιαλός

upd: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας υπέγραψε το Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως ( Α΄ 146) με το νόμο για τη μικρή ΔΕΗ , γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει δημοψήφισμα.

 

Η υπογραφή του ΦΕΚ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έρχεται λίγες ημέρες πριν πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

 

Ο  αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να  θέσει ζήτημα για τον αντιδημοκρατικό τρόπο με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι λειτουργεί η κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά θα αναφέρει την άρνηση της κυβέρνησης να ανοίξει η Ολομέλεια, ενώ θα μιλήσει και για καταπάτηση του Συντάγματος.

 

Το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό είναι το επόμενο πολιτικό μέτωπο που σχεδιάζει να οικοδομήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, εφαρμόζοντας σχετικές αποφάσεις της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, με την κινητοποίηση αυτήν τη φορά, οργανώσεων και κινημάτων νεολαίας, κοινωνικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Το βασικό πολιτικό συμπέρασμα του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, είναι ότι η πρωτοβουλία του για δημοψήφισμα απορύθμισε την κυβέρνηση, η οποία «με κινήσεις πανικού οχυρώθηκε πίσω από αντιδημοκρατικές ενέργειες για να μην υποστεί μια μεγάλη πολιτική ήττα».

Σε μια σύντομη καταρχάς αποτίμηση των εξελίξεων των τελευταίων ημερών, με επίκεντρο την «μικρή ΔΕΗ», που έκαναν μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράστηκε μεν η απογοήτευση για τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα του δημοψηφίσματος, ταυτόχρονα όμως διατυπώθηκαν θετικά συμπεράσματα για τη δράση του κόμματος.

Στα θετικά στοιχεία, στελέχη του κόμματος εντάσσουν την κινητοποίηση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, παρά τις διαφορές, γύρω από το αίτημα του δημοψηφίσματος, κάτι που πιστεύουν ότι προσέδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ εκ των πραγμάτων ηγετική θέση στο πολιτικό σκηνικό. 

Το δεύτερο στοιχείο είναι η διαπίστωση της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ότι η πολιτική πρωτοβουλία του κόμματος, βρήκε μεγάλη ανταπόκριση στην ελληνική κοινωνία, κάτι που διαπιστώνεται και από τα μηνύματα που λαμβάνουν τα κομματικά όργανα, αλλά και οι οργανώσεις και οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από την επόμενη βδομάδα, θα αρχίσει η κινητοποίηση για το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, με στόχο -πέραν της κινητοποίησης των κοινωνικών φορέων- να εκδηλωθεί και ένα κίνημα της νεολαίας για ένα τόσο σοβαρό και ευαίσθητο ζήτημα, που -κατά την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ- ευαισθητοποιεί όλη την ελληνική κοινωνία.

 

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ

 

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ – ΔΕΗ: Απορρίφθηκε το αίτημα στη Βουλή – Αποχή ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ

 

Άκυρο έκρινε το Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής το αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος κατά την έκτακτη ειδική συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε το πρωί της Παρασκευής.

Η απόφαση ελήφθη ομοφώνως καθώς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέλεξαν να απουσιάζουν από την ψηφοφορία ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ και ανεξάρτητοι βουλευτές επέλεξαν να απέχουν και από τη συζήτηση.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης υποστήριξε ότι απέτυχε η «πρόβα τζενεράλε» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μπλοκάρει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας λέγοντας ότι «τα άλλα κόμματα είχαν την πρόνοια να καταθέσουν ξεχωριστή πρόταση. Έδειξαν κίτρινη κάρτα στον κ. Τσίπρα λέγοντάς του να μην τους θεωρεί δεδομένους για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: “Ο Τσίπρας πήγε να προκαλέσει τα δικά του Ιουλιανά”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΣΥΡΙΖΑ: Διαμαρτύρονται στο προαύλιο της Βουλής οι βουλευτές [ΒΙΝΤΕΟ]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Π. Λαφαζάνης: Η κυβέρνηση «κουρελιάζει» το Σύνταγμα – Να φύγει για να ανασάνει ο τόπος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Π. Καμμένος: “Μέρα σκοτεινή για τη Δημοκρατία – 41 βουλευτές αποφάσισαν για 136″