Ε όχι και τεκμήρια τα παιδιά κ. Στουρνάρα! – Παραμένει στο 55% η προκαταβολή φόρου για ΟΕ και ΕΠΕ

Από την πλευρά της ΝΔ εκφράστηκε η πλήρης αντίθεση στην κατάργηση της φοροαπαλλαγής για τα παιδιά και ζητήθηκε να μην υπάρξει με το νέο φορολογικό καμία επιβάρυνση των οικογενειών με παιδιά, είτε αυτό επιτευχθεί με την προσαύξηση της έκπτωσης φόρου των 1.950 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων του κάθε φορολογούμενου, είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ κατατέθηκε η πρόταση να υπάρξει προσαύξηση της έκπτωσης φόρου των 1.950 ευρώ που προβλέπεται στο νέο φορολογικό κατά 5% για κάθε παιδί. Επίσης προτάθηκε να μην καταργηθεί πλήρως η έκπτωση του φόρου για τους τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας για τις οικογένειες με παιδιά. Ακόμη ζητήθηκε να υπάρξει ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες μέχρι 30 ετών είτε με τη μείωση στο μισό του φόρου που τους αναλογεί είτε με τη φορολόγησή τους με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ για το αφορολόγητο των παιδιών, τους τόκους των στεγαστικών δανείων και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Από τη ΔΗΜΑΡ, στο τραπέζι κατατέθηκαν και προτάσεις για αύξηση του συντελεστή του φόρου ακίνητης περιουσίας, για τις μεγάλες περιουσίες, καθώς και για μικρή αύξηση του συντελεστή φορολογίας καταθέσεων, προκειμένου να αντισταθμιστεί η μη κατάργηση του αφορολόγητου για τα παιδιά.

Το οικονομικό επιτελείο συμφώνησε στην απάλειψη της πρόβλεψης του φορολογικού νομοσχεδίου για αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 80% για τις Ο.Ε. και τις ΕΠΕ.

Το φορολογικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί το αργότερο ως τις 11 Δεκεμβρίου στη Βουλή.

 

ΧΘΕΣ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:

Έντονες αντιδράσεις στην κοινωνία αλλά και στα κόμματα της συγκυβέρνησης έχει προκαλέσει η εμμονή του κ. Στουρνάρα και των συνεργετών του να καταργήσουν το αφορολόγητο για τα τέκνα.   Ερωτηθείς εάν υπάρχουν περιθώρια ελιγμών  όσον αφορά το φορολογικό νομοσχέδιο, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ότι, «πάντα υπάρχουν περιθώρια, αλλά πρέπει όμως να εξοικονομήσουμε από το φορολογικό νομοσχέδιο γενικότερα, που είναι κομμάτι των 13,5 δις. Άρα για τα 2,5 περίπου είναι από το φορολογικό νομοσχέδιο, όποιος προτείνει κάποια κατάργηση θα πρέπει να προτείνει και κάτι σε αντικατάσταση της».

Σε κάθε περίπτωση οι εκπρόσωποι των κομμάτων θα έχουν και νέα συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα την ερχόμενη εβδομάδα, για να σταθμιστεί το κόστος των προτάσεων και να εξετάσουν τυχόν ισοδύναμα εισπρακτικά μέτρα που θα απαιτηθούν.

Τι προτείνει το ΠΑΣΟΚ

Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ προσήλθε στη διαβούλευση εκπροσώπων των κομμάτων με τον Γιάννη Στουρνάρα για το νέο φορολογικό θέτοντας τρία ζητήματα.

–          Να προσαυξηθεί κατά 5% για κάθε παιδί της οικογένειας, η επιστροφή φόρου των 1.950 ευρώ. Αν δηλαδή το υπουργείο επιμείνει στην κατάργηση του αφορολογήτου για παιδιά, τότε να επιστρέφει το κράτος στον φορολογούμενο μεγαλύτερη έκπτωση φόρου (2.045 ευρώ για ένα παιδί, 2.140 για δύο κλπ).

–          Να μην καταργηθεί πλήρως η έκπτωση φόρου από τους τόκους στεγαστικών δανείων για οικογένειες.

–          Να δοθούν φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα και να φορολογούνται σαν μισθωτοί ή με το 50% του φόρου των ελευθέρων επαγγελματιών, οι νέοι ηλικίας μέχρι 30 ετών περίπου που έμειναν άνεργοι και ανοίγουν δική τους επιχείρησης.

Πρωτόπαππας: Δεν ψηφίζουμε!

Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ψηφίσει το φορολογικό νομοσχέδιο, αν ο υπουργός Οικονομικών επιμείνει στην κατάργηση του αφορολόγητου των τέκνων, τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαππας, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real.

Όπως είπε, με διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου επιβαρύνεται ιδιαίτερα η μέση ελληνική οικογένεια: «Οι προτάσεις για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο χτυπούν την ελληνική μεσαία τάξη και θα πρέπει να διορθωθούν πολλά».

Ο κ. Πρωτόπαππας διατύπωσε ακόμη επικρίσεις συνολικά, αναφέροντας πως το φορολογικό νομοσχέδιο δεν συνιστά ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο.