Γ. Παπανδρέου: Στόχος να μείνει όρθια η Ελλάδα – Στηρίζουμε τις μεταρρυθμίσεις – Συνάντηση με τον Α. Τσίπρα

 

Το «μήνυμα» Παπανδρέου στον Πρωθυπουργό

(upd)Πατριωτικός στόχος είναι να παραμείνει όρθια η Ελλάδα εντός του ευρώ, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Επιτέλους πρέπει να γίνουν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπιστούν τα κακώς κείμενα στη χώρα, τόνισε ο Γ. Παπανδρέου και τις χαρακτήρισε «εθνικό στόχο».

«Οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν εθνικό και στρατηγικό στόχο. Πολλές ξεκίνησαν το 2009. Εμείς θα στηρίξουμε όποιον κάνει μεταρρυθμίσεις», τόνισε.
Χρειαζόμαστε μια διαφορετική Ευρώπη, με περισσότερη δημοκρατία και αλληλεγγύη όπως πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ.

 

«Θα θέλαμε μια προοδευτική Ευρώπη και όχι μια συντηρητική. Μια Ευρώπη της ανάπτυξης όπου θα κυριαρχεί η δημοκρατία, η αλληλεγγύη και η βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη. Και γι’ αυτή παλεύουμε» επεσήμανε ο Γ. Παπανδρέου.

«Ωστόσο βρισκόμαστε σε ένα συντηρητικό πλαίσιο και μέσα σε αυτό πρέπει να προασπίσουμε το δημόσιο και εθνικό συμφέρον» πρόσθεσε.

«Πρέπει να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν τα κακώς κείμενα, μια παρασιτική αντίληψη της οικονομίας, προκειμένου να πετύχουμε αναπτυξιακή προοπτικη χωρίς να στηριζόμαστε σε άλλους. Πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις του 2009 που έμειναν στη μέση».

 

 

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου στις 13:00.

Η συνάντηση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της κρισιμότητας στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, αλλά και της Εξεταστικής Επιτροπής για τα μνημόνια, η οποία θα αφορά κυρίως την περίοδο διακυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Παπανδρέου σε χθεσινές του δηλώσεις στο ΚΡΗΤΗ TV υποστήριξε ότι θα έπρεπε να βρει έναν τρόπο να γίνει το δημοψήφισμα.

«Κοιτάζοντας πίσω το λάθος μου ήταν ένα. Θεωρώ τώρα ότι τότε θα έπρεπε να είχα βρει τρόπο να γίνει το δημοψήφισμα. Αν είχε γίνει, θα είχαμε μία καθαρή εντολή από τον λαό να προχωρήσω σε σημαντικές θετικές τομές για την χώρα», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

«Εγώ τσακώθηκα με τον Μπαρόζο, με τον Γιούνκερ. Δεν ήθελα κανένα μνημόνιο. Δεν ήθελα να ζητιανεύω στον Πούτιν, στους Κινέζους ή στους Σαουδάραβες να αγοράσουν ομόλογα. Είχα ζητήσει από τη Ρωσία να αγοράσει ομόλογα. Η απάντηση ήταν αρνητική. Ο Μεντβέντεφ μου είπε τότε να πάω στο ΔΝΤ. Πολλοί εταίροι μου είπαν το ίδιο», επισήμανε.

Ο πρώην Πρωθυπουργός επισήμανε πως αν ο Ντράγκι που το 2012 καθησύχασε τις αγορές για την Πορτογαλία και την Ισπανία, το είχε κάνει για την Ελλάδα δεν θα μπαίναμε καν σε πρόγραμμα. «Αυτό είχα πει και στην Μέρκελ. Θέλω όχι λεφτά, αλλά δήλωση εμπιστοσύνης για τις αγορές. Δυστυχώς δεν έγινε».

Αναφερόμενος στα γεγονότα των Κανών, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι τότε «ο Βενιζέλος δεν με στήριξε» και «συνέβαλε στην πτώση της κυβέρνησης», για να προσθέσει: «Σήμερα, με δεδομένη την αποχώρηση Βενιζέλου από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, δέχομαι εισηγήσεις να ηγηθώ πρωτοβουλιών. Δεν είναι ευχάριστο ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού να είναι κατακερματισμένος. Θεωρώ ότι η επανενοποίηση είναι απαραίτητη. Δεν είναι θέμα όμως προσώπων. Είναι θέμα αρχών».

Ο πρώην πρωθυπουργός επανέλαβε ότι θα «βάλει πλάτη στις διαπραγματεύσεις» με την Ευρώπη, αν και τόνισε ότι το 2010 ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ δεν είχαν στηρίξει την «εθνική προσπάθεια». Ασκώντας έντονη κριτική στον Αντώνη Σαμαρά είπε ότι «πέταξε την μπάλα στην επόμενη κυβέρνηση με δύσκολους όρους» και κάλεσε τις μεγάλες παρατάξεις που πλέον όλες έχουν περάσει από τη διαχείριση της κρίσης, να σοβαρευτούν. «Ας σταθούμε όλοι στο ύψος των απαιτήσεων”, είπε. «Εμείς αυτό κάνουμε ως Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Βάζουμε πλάτη στη διαπραγματευτική προσπάθεια που καταβάλλεται από την κυβέρνηση».

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε πάντως από την κυβέρνηση να πάει στο Eurogroup με σοβαρή πρόταση, προκειμένου να επιτύχει έναν έντιμο συμβιβασμό. «Θα πρέπει όμως η κυβέρνηση να αναλάβει το πολιτικό κόστος. Να πει πως δε γίνεται να εφαρμόσει ακριβώς ή ένα πολύ μεγάλο μέρος των όσων είχε υποσχεθεί προεκλογικά», είπε, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στα σενάρια περί Grexit που επανακυκλοφορούν, δημιουργώντας νέα προβλήματα.