Στο ΥΠΟΙΚ κρίνεται το μέλλον ΕΛΒΟ, ΕΑΣ, ΛΑΡΚΟ, ΠΥΡΚΑΛ

ypoik2Το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας, ΕΛΒΟ και ΕΑΣ, αλλά και της ΛΑΡΚΟ, τίθεται, από αυτή την ώρα, επί τάπητος σε διαδοχικές συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα και με τη συμμετοχή της αναπληρώτριας υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας, Φώφης Γεννηματά και του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Μάκη Παπαγεωργίου.

Ο κ. Στουρνάρας και η κ. Γεννηματά συζητούν, αυτή την ώρα, το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης των ΕΑΣ, ενώ η επόμενη σύσκεψη που έχει προγραμματισθεί για τις 15.30, θα αφορά το μέλλον της ΕΛΒΟ.

Στη συνέχεια, οι κ.κ. Στουρνάρας και Παπαγεωργίου θα εξετάσουν το σχέδιο για την ΠΥΡΚΑΛ.

Σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα του Μνημονίου, τα σχέδια εξυγίανσης των τριών προβληματικών εταιρειών του Δημοσίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και να εφαρμοστούν έως το τέλος του έτους. Και για τις τρεις επιχειρήσεις, η απόφαση των συναρμοδίων υπουργών είναι να εκκαθαριστούν εν λειτουργία και, στο συγκεκριμένο πλαίσιο, πραγματοποιήθηκαν, την περασμένη εβδομάδα, συναντήσεις με τους συμβούλους του Δημοσίου για τα εναλλακτικά σενάρια.

Ειδικά, για τις δύο αμυντικές βιομηχανίες, το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας τους, καθώς οι κάλυκες για το πυροβολικό και βλήματα για τα τεθωρακισμένα του Ελληνικού Στρατού κατασκευάζονται από την ΕΑΣ ΑΕ. Ενώ για τη ΛΑΡΚΟ, ο σύμβουλος του Δημοσίου (Price Waterhouse Cooper) υποστηρίζει την ένταξη της εταιρείας στις διατάξεις του άρθρου 99 του πτωχευτικού δικαίου, προκειμένου να προστατευτεί από τους πιστωτές της, κυρίως από τη ΔΕΗ, η οποία έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας 300 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι έξω από το υπουργείο Οικονομικών έχουν συγκεντρωθεί εργαζόμενοι από τις τρεις επιχειρήσεις, οι οποίοι αντιτίθενται σε ενδεχόμενο απολύσεων.