Στο τιμόνι της FED ο Ζερόμ Πάουελ – Ο πρώτος Διοικητής που δεν έχει σπουδάσει οικονομικά διαδέχεται την Γέλεν

Αποτέλεσμα εικόνας για παουελ fed

 Ο Ζερόμ Πάουελ αναλαμβάνει  νέος διοκητής της Fed από τον Φεβρουάριο 2018, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ

Ο κ. Πάουελ είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ από το 2012.

Ο κ. Πάουελ θα είναι ο πρώτος διοικητής της Fed από την δεκαετία του 1970 που δεν έχει σπουδάσει οικονομικά. Ο διάδοχος της Τζ. Γέλεν έλαβε πτυχίο πολιτικής επιστήμης από το Princeton το 1975 και νομικής από το Georgetown University το 1979.

Έχει διατελέσει στέλεχος της Carlyle Group από το 1997 ως το 2005. Προηγουμένως, ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Bipartisan Policy Center στην Ουάσιγκτον, όπου ήταν ειδικευμένος σε θέματα δημόσιων οικονομικών.

Διετέλεσε επίσης υφυπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου.

Η θητεία της Τζάνετ Γέλεν στην προεδρία της Fed λήγει τον Φεβρουάριο του 2018. Ο Πάουελ αναμένεται ότι θα συνεχίσει την πολιτική της σταδιακής ανόδου των επιτοκίων της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, για να προστατευθεί η ανάκαμψη της οικονομίας μετά την οικονομική κρίση του 2008.

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 40 χρόνια που ένας πρόεδρος δεν ανανεώνει την θητεία ενός εν ενεργεία κεντρικού τραπεζίτη.

Κατά την παρουσίαση του νέου διοικητή της κεντρικής τράπεζας, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως η αμερικάνικη οικονομία χρειάζεται μια σοβαρή νομισματική πολιτική. Όπως τόνισε, το επιχειρηματικό υπόβαθρο του κ. Πάουελ, η εμπειρία του στη Fed και η μεταξύ τους χημεία αποτέλεσαν τους βασικούς λόγους για τους οποίος τον επέλεξε για αντικαταστάτη της κα. Γέλεν. ‘Eχει τη γνώση και της ηγετικές ικανότητες για να κατευθύνει την οικονομία απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση, υπογράμμισε ο κ. Τραμπ.