Στριμώχνουν την τρόικα οι ευρωβουλευτές – Δείτε τι τους ρωτούν

Δύσκολες ώρες στο …σκαμνί του ευρωκοιβουλίου περνούν οι τροϊκανοί.

Οι ευρωβουλευτές θέτουν τα ερωτήματά τους και ασκούν έντονη κριτική στα πεπραγμένα της τρόικας στη διάρκεια της κρίσης. Τα προβληματικά σημεία στη λειτουργία της – μεταξύ άλλων – διαπιστώνεται πως είναι τα εξής τρία βασικά:

  • Το ένα είναι ότι οι προτάσεις της βασίστηκαν σε πολύ αισιόδοξες προβλέψεις. Οι ειδικοί προέβλεπαν για την Ελλάδα ότι η ανάπτυξη θα έφτανε το 1,1% το 2012 και το χρέος στο 150% του ΑΕΠ. Τελικά, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 6,4%, ενώ το χρέος ξεπέρασε το 175%! «Πώς οικονομολόγοι ενός τέτοιου επιπέδου έκαναν ένα τόσο μεγάλο λάθος;», ρώτησε ο πράσινος ευρωβουλευτής Φιλίπ Λαμπέρ τον Όλι Ρεν την περασμένη Πέμπτη. «Η πολιτική αστάθεια κατέστησε τις προβλέψεις μας επισφαλείς», απάντησε εκείνος.
  • Το δεύτερο προβληματικό σημείο ήταν ότι εκπρόσωποι της τρόικας δεν συμφωνούσαν επί των μακροοικονομικών υποθέσεων πάνω στις οποίες βασίστηκε το πρόγραμμα βοήθειας. Στο «πεδίο της μάχης», κάποιοι από τους 15 έως 45 ειδικούς που επισκέπτονταν τις χώρες κάθε τρεις μήνες για να ελέγξουν την πορεία του προγράμματος εργάστηκαν με καλές προθέσεις. Αλλά στην ιεραρχία, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Έτσι ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, αναγνώρισε ότι οι υφεσιακές επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας υποτιμήθηκαν. «Η αλήθεια είναι ότι αυτές οι υποθέσεις εργασίας ήταν λιγότερο οικονομικές από πολιτικές», δηλώνει ανώτερος αξιωματούχος που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του.
  • Η Τρίτη δυσλειτουργία έχει να κάνει με την έλλειψη διαφάνειας στις αποφάσεις, κάποιες από τις οποίες ήταν και εντελώς ακατανόητες. Γιατί οι ειδικοί επέμεναν να περιορίσει η Αθήνα τις κοινωνικές της δαπάνες και όχι τις αμυντικές; «Γιατί αρνούνται να κατανοήσουν τις κοινωνικές επιπτώσεις των μέτρων που προτείνουν», απαντά ο Περβάνς Μπερέ, σοσιαλιστής πρόεδρος της επιτροπής απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.