Συμβιβασμός ΔΝΤ – ΕΚΤ για να εκτονωθούν οι πιέσεις στις ελληνικές τράπεζες – Stress test τον Φεβρουάριο

Σε συμβιβασμό για το ζήτημα των νέων ελέγχων και της ανακεφαλαιοποίησης στις ελληνικές τράπεζες, κατέληξαν ΕΚΤ και ΔΝΤ, υπό το βάρος των ρευστοποιήσεων στις τραπεζικές μετοχές που προκάλεσε το έντονο κλίμα αβεβαιότητας. 

Το ΔΝΤ κάνει πίσω στην απαίτησή του για AQRs στις ελληνικές τράπεζες, με αντάλλαγμα στην επίσπευση των stress tests από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μάλιστα έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα από το Ταμείο ότι δεν υπάρχει λόγος για τη διενέργεια AQRs.

Καθησυχαστικός για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα εμφανίστηκε ο Π. Τόμσεν, τονίζοντας ωστόσο ότι το ΔΝΤ χρειάζεται διαβεβαιώσεις για τη μεσοπρόθεσμη στρατηγική μείωσης των NPLs στις ελληνικές τράπεζες.

Η δήλωση Τόμσεν:

“Oσον αφορά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, επιτρέψτε μου να τονίσω ότι δεν βλέπουμε καθόλου προβλήματα χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα. Το ζήτημα είναι ότι πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει μια στρατηγική για την αντιμετώπιση του εξαιρετικά υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα. Σχετικά με αυτό, είχαμε προτείνει την επικαιροποίηση της αναθεώρησης της ποιότητας του ενεργητικού του 2015 (AQR) μέχρι την επόμενη άνοιξη.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρότεινε αντίθετα να προωθηθούν οι ήδη προγραμματισμένες προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων (stress tests) και να πραγματοποιηθούν στοχοθετημένες αναθεωρήσεις περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών υποδεικνύοντας ότι αυτό θα μας επιτρέψει να συγκεντρώσουμε τις απαραίτητες πληροφορίες για να αξιολογήσουμε κατά πόσον η σημερινή στρατηγική για την εξασφάλιση της χρηστής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος είναι επαρκής, χωρίς να χρειάζεται να διενεργηθεί πλήρης αναθεώρηση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (AQR).

Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια εποικοδομητική πρόταση που επιτυγχάνει τους ίδιους ευρείς στόχους και τώρα συζητάμε τους ακριβείς τρόπους με τους συναδέλφους μας στην ΕΚΤ».

«Αναμένουμε ότι αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί ικανοποιητικά, σύντομα», ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ απαντώντας σε ερώτηση Ελλήνων ανταποκριτών για το θέμα των stress test των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κοινοτική πηγή ανέφερε πως το ΔΝΤ θα δεχθεί την πρόταση του SSM και της ΕΚΤ για διεξαγωγή των stress test το Φεβρουάριο και ολοκλήρωση του εντός του Μαΐου, νωρίτερα από τις υπόλοιπες τράπεζες της ΕΕ.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ-1  δήλωσε ότι μέχρι την Παρασκευή θα έχει γίνει γνωστή η τελική λύση για τα stress test των τραπεζών, ενώ ανέφερε ότι το ΔΝΤ δεν ζητά διαφορετικό μηχανισμό αξιολόγησης.

«Τα stress test θα γίνουν κανονικά όπως και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες, απλά τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν νωρίτερα, πριν από την έξοδο από το πρόγραμμα. Δεν χρειάζεται μεγαλύτερη εποπτεία και μελέτη για τις ελληνικές τράπεζες από αυτό που προβλέπεται από τον εποπτικό μηχανισμό της ΕΚΤ. Δεν υπάρχει κανείς που μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι σε καλή θέση και ότι αυτό μπορεί να βοηθήσει τη ρευστότητα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης είχε περιγράψει το συμβιβασμό στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist δηλώνοντας πως η απόφαση για ταχύτερη ανακοίνωση των stress tests «υποδηλώνει μιας μορφής άτυπου συμβιβασμού»