Συμφωνία Ρωσίας Ουκρανίας για το φυσικό αέριο με “χορηγό” την Ε.Ε

 

Σε συμφωνία για την επανάληψη του εφοδιασμού της Ουκρανίας με φυσικό αέριο από τώρα μέχρι τον Μάρτιο 2015  από τη Ρωσία κατέληξαν το βράδυ της Πέμπτης Ρωσία, Ουκρανία και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών Γιούρι Πρόνταν και  Αλεξάντερ Νόβακ, και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ, υπέγραψαν τα σχετικά έγγραφα.

Οι επικεφαλής των εταιρειών παροχής φυσικού αερίου των δύο χωρώνGazprom και Naftogaz. υπέγραψαν ξεχωριστά έγγραφα.

Σε δηλώσεις του ο Νόβακ τόνισε πως η Ρωσία πάντα ήταν και θα είναι φερέγγυα προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Η διευθέτηση της ανεξόφλητης οφειλής των 3,1 δισεκ. δολαρίων θα γίνει σε δύο δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων θα καταβληθεί άμεσα και η δεύτερη περί τα τέλη του έτους, ανέφερε μια ευρωπαϊκή πηγή.

«Οι Ουκρανοί έχουν τα χρήματα για να πληρώσουν», είπε η ίδια πηγή, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει εάν η Ε.Ε. έχει εγγυηθεί τις πληρωμές αυτές, όπως απαιτούσε χθες ο πρόεδρος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης μια τιμή 385 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα καθ’ όλη τη διάρκεια της διμερούς σύμβασης, που θα διαρκέσει από τον Νοέμβριο ως τα τέλη του Μαρτίου του 2015. Η πληρωμή θα γίνεται εκ των προτέρων σε μηνιαία βάση. Το Κίεβο ήθελε απόλυτες εγγυήσεις ότι η τιμή αυτή δεν θα μεταβληθεί διαρκούσης της περιόδου της σύμβασης και φέρεται ότι τις εξασφάλισε.

Η Ουκρανία χρειάζεται συνολικά μια ποσότητα 4 δισεκ. κυβικών μέτρων.

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΝΟΒΑΚ

 

«Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Ρωσία υπήρξε πάντα ένας αξιόπιστος πάροχος ενεργειακών πόρων για την Ευρώπη και τους λοιπούς καταναλωτές. Ήταν, είναι και θα είναι ένας αξιόπιστος πάροχος», δήλωσε ο Νόβακ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την υπογραφή της συμφωνίας για εφοδιασμό της Ουκρανίας με φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

«Η περίοδος του φθινοπώρου και του χειμώνα είναι πλέον ασφαλής (για την Ουκρανία) και η παροχή στους ευρωπαίους καταναλωτές είναι επίσης σταθερή. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι μελλοντικές σχέσεις μας θα είναι εποικοδομητικές και ότι θα πληρούνται οι όροι των μεταξύ μας συμφωνιών», δήλωσε.