Συνέδριο ΚΚ Κίνας: Νέα εποχή με εξωστρέφεια και μεταρρυθμίσεις θέλει ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ

si-tzinpingk-anagennisi-tis-kinas-me-ekswstrefeia-kai-metarruthmiseisΟ Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ άνοιξε χθες  το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας δεσμευόμενος να δημιουργήσει «μια σύγχρονη, σοσιαλιστική χώρα» για «μια νέα εποχή» που θα είναι κινεζική, κατευθυνόμενη σταθερά από το κόμμα, αλλά ανοικτή στον κόσμο.

Η ομιλία του Σι, που διήρκησε σχεδόν τρεισήμισι ώρες, παρουσίασε το όραμα του Κινέζου προέδρου για μια ολοένα και πιο ευημερούσα Κίνα και για τη θέση της στον κόσμο, υπογραμμίζοντας τη σημασία της εξάλειψης της διαφθοράς, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για πολιτική μεταρρύθμιση.

«Μέσω μιας μακράς περιόδου σκληρής δουλειάς, ο σοσιαλισμός με τα κινεζικά χαρακτηριστικά έχει εισέλθει σε μια νέα περίοδο. Αυτή είναι η νέα ιστορική κατεύθυνση της ανάπτυξης της χώρας μας», τόνισε ο Σι, ο οποίος χρησιμοποίησε τον όρο «νέα εποχή» 36 φορές.

Το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, που πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια και διαρκεί μία εβδομάδα με κυρίως κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάσεις, θα ολοκληρωθεί με την εκλογή της νέας Διαρκούς Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος που θα κυβερνήσει τη χώρα τα επόμενα πέντε χρόνια. Ο Σι να αναμένεται να εδραιώσει την εξουσία του.

Αν και προς το παρόν ισχύει το όριο των 68 ετών για την ηλικία των 25 μελών της Διαρκούς Επιτροπής, ίσως παρακαμφθεί για χάρη του Σι, ο οποίος θα είναι 69 ετών στο επόμενο συνέδριο το 2022.

Ο Κινέζος πρόεδρος απευθύνθηκε στους περισσότερους από 2.000 εκπροσώπους του «μεγαλύτερου κόμματος του κόσμου», το οποίο μετρά 89 εκατομμύρια μέλη, από το Μέγαρο του Λαού στο Πεκίνο υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική ο Σι δήλωσε ότι η Κίνα θα χαλαρώσει την πρόσβαση στην αγορά της για τους ξένους επενδυτές, θα επεκτείνει την πρόσβαση στον τομέα υπηρεσιών της και θα εμβαθύνει τις μεταρρυθμίσεις στο οικονομικό της σύστημα και τη συναλλαγματική ισοτιμία, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει τις κρατικές εταιρείες.

Όπως ήταν αναμενόμενο δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα.

Σε μια έμμεση αναφορά στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και το σύνθημά του «Η Αμερική πρώτα», ο Σι επεσήμανε ότι η Κίνα θα παραμείνει δεσμευμένη στον κόσμο, ενώ επανέλαβε την υπόσχεσή του να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.
«Καμία χώρα μόνη της δεν μπορεί να ξεπεράσει τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Καμία χώρα δεν έχει το περιθώριο να στραφεί στην απομόνωση», τόνισε.

Ο Κινέζος πρόεδρος παρουσίασε ένα όραμα για να γίνει η Κίνα μια εκσυγχρονισμένη σοσιαλιστική χώρα ως το 2035 και να αναχθεί σε μια από τις πιο καινοτόμες του κόσμου, με το εισοδηματικό χάσμα μεταξύ των κατοίκων των πόλεων και της υπαίθρου να έχει μειωθεί σημαντικά και με τα περιβαλλοντικά της προβλήματα να έχουν σχεδόν λυθεί.

«Δεν θα πρέπει να αντιγράψουμε μηχανικά τα πολιτικά συστήματα άλλων χωρών», τόνισε. «Θα πρέπει να διατηρήσουμε ακλόνητη και να βελτιώσουμε την ηγεσία του κόμματος, ώστε να το κάνουμε ακόμη πιο ισχυρό».

Ο Σι εξήρε τις επιτυχίες του κόμματος, κυρίως την εκστρατεία του για την εξάλειψη της διαφθοράς, στο πλαίσιο της οποίας περισσότεροι από ένα εκατομμύριο αξιωματούχοι έχουν τιμωρηθεί και δεκάδες πρώην ανώτεροι αξιωματούχοι έχουν φυλακιστεί. Παράλληλα προειδοποίησε ότι η εκστρατεία αυτή δεν θα σταματήσει, καθώς η διαφορά είναι «η σοβαρότερη απειλή» που αντιμετωπίζει το κόμμα.

Σχετικά με την Ταϊβάν, την οποία διεκδικεί το Πεκίνο, ο Σι επεσήμανε ότι το Πεκίνο δεν θα επιτρέψει ποτέ στο νησί να διαχωριστεί από την Κίνα, ενώ τόνισε ότι η χώρα θα καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για τη μεταρρύθμιση των ενόπλων δυνάμεων.
Ο Κινέζος πρόεδρος δεν αναφέρθηκε καθόλου στη Βόρεια Κορέα.

 

Πηγή: ert.gr