Συρία: Μένουν δύσκολες μάχες για την πλήρη απελευθέρωση της Ράκα

Περίπου 100 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν παραδοθεί στη Ράκα τις τελευταίες 24 ώρες και έχουν “απομακρυνθεί από την πόλη”, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού που μάχεται κατά των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ.

“Αναμένουμε και άλλες δύσκολες μάχες τις επόμενες ημέρες και δεν έχουμε ορίσει χρονοδιάγραμμα για το πότε πιστεύουμε ότι το ΙΚ θα έχει ηττηθεί εντελώς στη Ράκα”, επεσήμανε ο συνταγματάρχης Ράινα Ντίλον σε ανακοίνωσή του.

Από την πλευρά της η συριακή κουρδική παραστρατιωτική οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) ανακοίνωσε ότι το ΙΚ είναι στα πρόθυρα ήττας στη Ράκα και ότι η πόλη μπορεί να καθαρίσει από τους τζιχαντιστές σήμερα ή αύριο.

“Οι μάχες συνεχίζονται στην πόλη της Ράκα. Το Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) κοντεύει να εξαφανιστεί. Σήμερα ή αύριο η πόλη ίσως απελευθερωθεί”, δήλωσε ο εκπρόσωπος των YPG Νούρι Μάχμουντ στο Reuters.

Οι YPG κυριαρχούν στον υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ Συριακό Δημοκρατικό Στρατό (SDF), μια συμμαχία Κούρδων και Αράβων που πολεμούν από τον Ιούνιο εναντίον των τζιχαντιστών στη Ράκα, η οποία έχει υπάρξει η ντε φάκτο πρωτεύουσα της οργάνωσης στη Συρία.

Μια οργάνωση ακτιβιστών από τη Ράκα, με την ονομασία “Η Ράκα σφαγιάζεται σιωπηλά”, ανέφερε στη σελίδα της στο Facebook ότι δεκάδες λεωφορεία εισήλθαν στην πόλη στη διάρκεια της νύκτας.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι Σύροι μαχητές του ΙΚ και οι οικογένειές τους έχουν ήδη φύγει από την πόλη και τα λεωφορεία έφτασαν στη Ράκα για να απομακρύνουν τους αλλοδαπούς μαχητές και τις οικογένειές τους. Δεν διευκρίνισε πού θα μεταφερθούν.

Το Παρατηρητήριο επεσήμανε ότι η απομάκρυνση των τζιχαντιστών γίνεται βάσει της συμφωνία του SDF και του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού με το Ισλαμικό Κράτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ