Συρία: Τουλάχιστον 28 άμαχοι σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές

Τουλάχιστον 28 άμαχοι σκοτώθηκαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο από αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν στην Αρμανάζ, μια πόλη της επαρχίας Ιντλίμπ, περιοχή αποκλιμάκωσης της βορειοδυτικής Συρίας, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Δώδεκα από τα θύματα αυτά είχαν καταμετρηθεί σε προηγούμενο απολογισμό που είχε δοθεί στη δημοσιότητα χθες το βράδυ από τη ΜΚΟ, η οποία όμως δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει αν ο βομβαρδισμός της πόλης αυτής, που βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ιντλίμπ, εξαπολύθηκε από τον συριακό στρατό ή τον σύμμαχό του, τη Ρωσία.

Η επαρχία Ιντλίμπ είχε οριστεί τον προηγούμενο Μάιο μία από τις τέσσερις “ζώνες αποκλιμάκωσης” που δημιουργήθηκαν στη Συρία έπειτα από μια συμφωνία που συνήφθη μεταξύ των υποστηρικτών της Δαμασκού και των Σύρων ανταρτών.

Ο απολογισμός στην Αρμανάζ είναι ο πιο βαρύς που έχει καταγραφεί στην Ιντλίμπ από την αρχή του έτους, εξήγησε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν, με εξαίρεση την επίθεση με αέριο σαρίν τον Απρίλιο που προκάλεσε τον θάνατο 83 ανθρώπων και η οποία αποδόθηκε στον συριακό στρατό.

“Μετά την πρώτη αεροπορική επιδρομή, μια δεύτερη έπληξε το ίδιο σημείο την ώρα που διεξάγονταν οι επιχειρήσεις διάσωσης”, επεσήμανε ο Άμπντελ Ράχμαντ, προσθέτοντας ότι ο απολογισμός ενδέχεται να αναθεωρηθεί προς τα πάνω. Τέσσερα παιδιά είναι μεταξύ των θυμάτων, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Αλλού στην ίδια επαρχία 13 άμαχοι σκοτώθηκαν χθες σε επιδρομές εναντίον διάφορων πόλεων, σημείωσε η ίδια πηγή.

Όλοι οι βομβαρδισμοί σημειώθηκαν την ώρα που η Τουρκία και η Ρωσία ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι θέλουν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους ώστε “να καταστεί λειτουργική” η ζώνη αποκλιμάκωσης της Ιντλίμπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ