Σόιμπλε: Φασιστικό κόμμα το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν

wolfgang-schauble“Φασιστικό κόμμα” χαρακτήρισε το Εθνικό Μέτωπο, το νικητή των Ευρωεκλογών στην Γαλλία, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η γαλλική ψήφος της Κυριακής δεν ήταν “υπέρ ενός κόμματος της δεξιάς, αλλά υπέρ ενός φασιστικού κόμματος”, τόνισε ο Σόιμπλε κατά την διάρκεια ενός συμποσίου για την Ευρώπη που διεξάγεται στο Βερολίνο, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Και “για όλον τον κόσμο στην Ευρώπη, όχι μόνον για τους Γάλλους φίλους μας”, αυτό συνιστά μια σκληρή επαναφορά στην πραγματικότητα, πρόσθεσε ο υπουργός, ο οποίος έχει γεννηθεί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

“Είναι ένα μήνυμα προς όλους μας στην Ευρώπη”, είπε, όπως και η τεράστια αποχή σε ορισμένες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, όπως η Σλοβακία (87%), “μια ντροπή”, σύμφωνα με τον ίδιο.

Όσον αφορά την περίπτωση της Γαλλίας, “θα μπορούσαμε πάντα να πούμε ΄εμπιστευόμαστε την Γαλλία, είμαστε οι καλύτεροι φίλοι΄, αλλά αυτό θα είχε το αντίθετο αποτέλεσμα”, συνέχισε ο Σόιμπλε, “και βεβαίως (από την Κυριακή) είχα σωρεία συζητήσεων με συναδέλφους, φίλους στην Γαλλία για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε”.

“Όταν διαβάζω ότι μόνον το 39% των Γάλλων θέλει να παραμείνει στην ΕΕ (. . .) το ποσοστό είναι αναμφιβόλως υψηλότερο στην Βρετανία”, είπε χαρακτηριστικά, προκαλώντας γέλια στην αίθουσα.