Σύσκεψη Σαμαρά-Βενιζέλου-Χαρδούβελη ενόψει Eurogroup – Βενιζέλος: “Σκληρή η διαπραγμάτευση”

Συζήτηση ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλες είχαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, στη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι η αυριανή συνεδρίαση στις Βρυξέλες έχει καθοριστική σημασία για την πολύ σκληρή και λεπτή διαπραγμάτευση που κάνει η κυβέρνηση προκειμένου «να ολοκληρώσουμε αυτήν τη φάση και να περάσουμε στη νέα φάση, μετά το μνημόνιο και την τρόικα, με όλες τις διασφαλίσεις των υφιστάμενων ευρωπαϊκών μηχανισμών».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ ο κ. Βενιζέλος παρέπεμψε σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ και ανέφερε ότι ο κ. Χαρδούβελης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος εν συνεχεία διευκρίνισε ότι δεν αναφέρθηκε σε παράταση του υφιστάμενου προγράμματος αλλά στη νέα φάση που θα μπει η χώρα μετά το τρέχον πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι «άρα πρόκειται για μια παρεξήγηση».

Συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Χαρδούβελη θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη, στο Μέγαρο Μαξίμου 24 ώρες πριν τη συμμετοχή του ΥΠΟΙΚ στη συνεδρίαση του Εurogroup όπου αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της έλευσης της τρόικας στην Αθήνα.

Η ελληνική πλευρά έχει ήδη στείλει ένα πρώτο πακέτο με τις προτάσεις της επί των ανοιχτών θεμάτων ενώ υπάρχει  «ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον» σύμφωνα με δηλωση στελέχους που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις στην Ναυτεμπορική.

Η κυβέρνηση  θέλει να κλείσει το θέμα των ρυθμίσεων χρεών σε δημόσιο και τράπεζες πριν επιστρέψει η Τρόικα στην Αθήνα, ώστε οι διαπραγματεύσεις να εστιαστούν στα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας και να κλείσουν γρήγορα, προκειμένου να υπάρξει χρόνος μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου για τις αποφάσεις για τη νέου τύπου επιτήρηση στη μετά Μνημόνιο εποχή και την τύχη του ελληνικού χρέους.

Στο Eurogroup θα αποκαλυφθεί αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να πιέζουν για ολοκληρωτική εφαρμογή όλων των προαπαιτουμένων και με τι εντολές θα έρθουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των ελεγκτών.

Εξάλλου, στη σημερινή συνάντηση ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος προ ημερών βρέθηκε στην Λευκωσία, αναμένεται να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για την συνάντηση κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου εν όψει της μετάβασης του κ. Σαμαρά αύριο αρχικώς στη Λευκωσία και μετέπειτα στο Κάιρο.