ΤΑΡΑΧΗ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΠΟ ΤΗ “BOΜΒΑ” ΔΕΝΔΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ – ΣΩΣΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΣΥΝΕΠΗΣ ΘΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ;

vasilis_valamvanosΤο bankwars έχει εδώ και καιρό  επιχειρηματολογήσει περί της ανάγκης μιας ριζοσπαστικής ρύθμισης των υφιστάμενων στεγαστικών δανείων.

 

Στις 26/7/2013 γράφαμε

«ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ: ΤΟ ΘΕΜΑ των κόκκινων δανείων, είναι πρωτίστως πολιτικό! Και ως πολιτικό πρέπει να τεθεί, όχι στην τρόικα, αλλά στους πολιτικούς της προισταμένους. Τα νοικοκυριά υπέστησαν την ΤΙΜΩΡΙΑ του PSI, υπέστησαν την ύφεση, τη μείωση μισθών, την ανεργία, τις περικοπές στην υγεία και στο κράτος πρόνοιας. Υπέστησαν και τη μεγάλη μείωση της αξίας της όποιας περιουσίας είχαν σε ακίνητα ή ακόμα και τραπεζικές μετοχές. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΖΗΤΕΙΤΑΙ να εξακολουθούν να πληρώνουν τα δάνεια με βάση της «παλιά τους» αξία και με βάση τους όρους του παρελθόντος.

ΟΣΟ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΤΑΝΟΗΤΑ τα παραπάνω, τόσο το συντομότερο θα δοθεί η σωστή λύση τόσο για τα νοικοκυριά, όσο και για την ανάπτυξη της οικονομίας. Ανάπτυξη χωρίς ζήτηση από τα νοικοκυριά δεν υπάρχει και δεν πρόκειται να υπάρξει”.

 

Στις 15/6/2014, ο Bankieris στη στήλη MONEY TALKS έγραψε:

«Επαναλαμβάνουμε για μία ακόμα φορά. Σπίτι που αγοράστηκε πριν τέσσερα χρόνια με δάνειο 150.000 ευρώ και που σήμερα αξίζει, χωρίς να υπάρχουν ενδιαφερόμενοι αγοραστές, 90.000 ευρώ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ δόσεις, όπως αυτές ορίστηκαν κατά την υπογραφή των συμβολαίων αγοράς. Είναι ανήθικο, αδύνατο, παράλογο, αντικαπιταλιστικό και τελικά καταστροφικό και για τον δανειολήπτη και για την τράπεζα…»

 

 

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΛΟΙΠΟΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ με τις αρχικές σκέψεις που εξέφρασε ο υπουργός Ν.Δένδιας, που απηχούν και απόψεις του Πρωθυπουργού.

Τι είπε ο υπουργός; Ένα τμήμα περίπου 30% του σημερινού δανείου θα μεταφερθεί στο μέλλον ώστε να αντιμετωπιστεί μετά από 10-15 χρόνια και το υπόλοιπο τμήμα που αντιστοιχεί στην τρέχουσα αξία του ακινήτου να συνεχίσει να αποπληρώνεται με τους σημερινούς όρους.

Το τμήμα του δανείου που θα μεταφερθεί στο μέλλον για αποπληρωμή ή οποιαδήποτε άλλη αντιμετώπιση (π.χ διαγραφή ή εκ νέου πληρωμή αν ανέβουν οι αξίες των ακινήτων) δεν θα καθίσταται υπερήμερο δεν θα βαρύνεται από τόκους ενώ το πιστωτικό ίδρυμα θα σχηματίζει ειδική απαίτηση για αυτό.

Πρόκειται για μεθόδους αποπληρωμής που ακολουθούνται και διεθνώς (π.χ balloon mortgage που αφορά στην καταβολή χαμηλότερων δόσεων για μια δεκαετία και στην αποπληρωμή του υπολοίπου με μια μεγάλη δόση στο τέλος, ή την μέθοδο split and cut που δίνει τη δυνατότητα να διαχωριστεί το δάνειο σε δύο μέρη).

 

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΟΜΩΣ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ

  1. ΓΙΑΤΙ  η έκφραση σκέψεων και όχι η απόφαση άμεσης εφαρμογής, απειλεί να τινάξει στον αέρα τον προγραμματισμό των τραπεζών, που μόλις προχθές πήραν τα πιστοποιητικά των stress tests από την ΕΚΤ. Ποιος θα πάει να πληρώσει τη δόση του αν γνωρίζει ότι σύντομα έρχεται ευνοϊκή ρύθμιση;

 

  1. ΓΙΑΤΙ το σχέδιο αυτό δεν είναι ολοκληρωμένο, αφού τίποτα δεν αναφέρει για τους συνεπείς δανειολήπτες. Για κάποιο μπόνους 2-3 μονάδων στο επιτόκιο γίνεται λόγος, αλλά επίσημο, τίποτα.

Πόσο…ηλίθιος πρέπει να είναι κάποιος από τους εκατοντάδες χιλιάδες συνεπείς και ενήμερους δανειολήπτες να συνεχίσει να πληρώνει τις δόσεις του με το παλαιό πλάνο, όταν βλέπει  τον διπλανό του, «ανήμπορο οικονομικά» ή μπαταχτσή να τη βγάζει…μπέικα;

Η όποια ρύθμιση αυτής της μορφής – επαναλαμβάνουμε ότι στα βασικά της σημεία την κρίνουμε σωστή – θα πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει και τους συνεπείς δανειολήπτες! Κάτω 30% οι εμπορικές αξίες για τους «κόκκινους»; Κάτω 30% και για τους συνεπείς. Δύο μέτρα και δύο σταθμά, δεν στέκουν ούτε και νομικά.

  1. ΓΙΑΤΙ  είναι απλά ένα σχέδιο και όχι απόφαση, άρα «συμπίπτει» ως σχέδιο, με ανάλογα που ετοιμάζει ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μάλιστα μιλάει γενικότερα για «σεισάχθεια». Ποιός δανειολήπτης, εν αναμονή της υλοποίησης του όποιου σχεδίου θα συνεχίσει να καταβάλλει δόσεις;

ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ και οι τράπεζες, θα αντιμετωπίσουν τις προσεχείς εβδομάδες μεγάλο πρόβλημα. Επιβάλλεται η άμεση διευκρίνιση του τι θα ισχύσει, ώστε όλοι να πάρουν τα μέτρα τους.

Όσον αφορά σε κάποιες τραπεζικές πλευρές που …σκίζουν τα ρούχα τους, ελεύθερες είναι να το κάνουν. Όμως, δεν είναι αμέτοχες του «εγκλήματος», αφού εκείνες δίνοντας τα δάνεια, αναλάμβαναν και το ρίσκο, εξ ού και τα υψηλά επιτόκια που χρεώνουν.

Επίσης, οι τράπεζες, ΗΔΗ έχουν ενισχυθεί από χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, που και αυτοί καταστράφηκαν από το ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων όπως και οι τράπεζες, από το PSI. Να μην δώσουν λοιπόν πίσω στην κοινωνία ένα ποσόν από τις ενισχύσεις που πήραν; Όλοι πληρώνουν την κρίση και τα δάνεια θα χρεώνονται με επιτόκια και επί αξιών προ κρίσης; ΠΟΥ ΤΟ ΒΡΗΚΑΤΕ ΑΥΤΟ ΓΡΑΜΜΕΝΟ;

Τέλος, οι διορατικοί  τραπεζίτες, θα συμφωνήσουν απόλυτα με την υλοποίηση μιας πρότασης σαν και αυτής της κυβέρνησης, αφού γνωρίζουν ότι ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΟΥΝ, Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΧΑΛΑΣΕΙ, όλα όσα είχαν προυπολογίσει στις καλές εποχές.

Και επειδή το γνωρίζουν αυτό και τα δάνεια εγγράφονται σαν κόκκινα στα βιβλία τους, αντιλαμβάνονται,  πως με μία τέτοια ρύθμιση, αν περάσει στον κόσμο, αυτός ο κόσμος θα αρχίσει πάλι (γιατί θα μπορεί) να πληρώνει, άρα τα δάνεια από κόκκινα θα γίνουν …πράσινα. Και πράσινα δάνεια, σημαίνουν ενίσχυση του ενεργητικού και της κεφαλαιακής επάρκειας…

 

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]