ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΣΑΛΠΑΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ – ΤΟ “ΠΑΜΕ” ΕΜΕΙΝΕ… ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ – Αντιπαράθεση στη Βουλή

limani 1 Κανονικά φεύγουν τα πλοία από το λιμάνι του Πειραιά, αν και παρατηρούνται κάποιες καθυστερήσεις. Η ΠΝΟ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις απεργίες. Μεγάλη πορεία πραγματοποίησαν χιλιάδες μέλη του ΠΑΜΕ προς το υπουργείο Ναυτιλίας, το οποίο βρίσκεται στην Ακτή Βασιλειάδη, στην Πύλη Ε1 του λιμανιού.

 

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,  τόνισε τα εξής: «Το πιστόλι στον κρόταφο των ναυτεργατών το έβαλε η κυβέρνηση, τις σφαίρες έδωσαν οι εφοπλιστές, οι μεγαλοξενοδόχοι, οι ιδιοκτήτες των μεγάλων επιχειρήσεων. Η απάντηση πρέπει να είναι η επιστράτευση του λαού, για να ανατρέψει αυτήν την πολιτική κι όχι μόνο την κυβέρνηση», δήλωσε η κ. Παπαρήγα.

Η ΠΝΟ θα συνεχίσει τις απεργίες

Νέες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη διαφόρων μορφών αγώνα και με τους άλλους συνδικαλιστικούς φορείς προκειμένου να αναχαιτιστεί το κύμα αυτής της κυβερνητικής  πολιτικής αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία  η οποία συνεδρίασε σήμερα στις 05.00 τα ξημερώματα.

Η Διοίκηση της Ομοσπονδία αποφάσισε:

– Τη συμμετοχή στην προκηρυχθείσα 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ στις 20 Φεβρουαρίου 2013 η οποία έχει σαν κύριο και κεντρικό θέμα , πέραν των άλλων, την υπογραφή εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που αποτελεί και την βάση για την υπογραφή των κλαδικών συμβάσεων.

– Την πραγματοποίηση νέων απεργιακών κινητοποιήσεων όταν κατατεθεί στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο του ΥΝΑ.

 

Αντιπαράθεση στη Βουλή

Στην Ολομέλεια της Βουλής έφτασε το θέμα της επιστράτευσης των πληρωμάτων, με τον Μ.Βορίδη της ΝΔ να υποστηρίζει ότι η απόφαση ελήφθη για να λυθεί το θέμα της σύνδεσης της νησιωτικής με την ηπειρωτική Ελλάδα. Πυρά από το ΚΚΕ, ενώ ο Δ.Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το νόμο περί πολιτικής επιστράτευσης, ενώ άσκησε κριτική και στη ΔΗΜΑΡ.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης έκανε λόγο για χουντικής πατέντας νόμο για την επιστράτευση, τον οποίο η κυβέρνηση χρησιμοποιεί για δεύτερη φορά σε δέκα μέρες.

Παρατήρησε μάλιστα ότι η κυβέρνηση ακόμα και τον χουντικό νόμο παραβιάζει, αφού έχει «ξεχειλώσει» την εφαρμογή της επιστράτευσης και σε περιπτώσεις που δεν προβλέπεται

Επέμβαση της αστυνομίας

Νωρίτερα, σκηνές για ταινία περασμένων δεκαετιών στο λιμάνι του Πειραια.  ΜΑΤ και κλούβες  παρατεταγμένες, “επιθεωρουν” τη φόρτωση των πλοίων  με προορισμό τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, μετά  από την επιστράτευση των ναυτεργατών, η οποία είναι σε ισχύ από τις 6 το πρωί. Ναυτεργάτες, κυρίως μέλη του ΠΑΜΕ,  παραμένουν συγκεντρωμένοι στις προβλήτες , ενώ στις 10.30 προγραμματίζουν  συγκέντρωση στον Άγιο Διονύσιο. Η αποφασιστική στάση της κυβέρνησης που ικανοποιεί νησιώτες, εμπόριο και αγρότες – οπαραγωγούς, συγκρούστηκε  με τις “παλαιομοδίτικες” συνδικαλιστικές πρακτικές, που θέλουν “όμηρο” την κοινωνία, στρέφοντας την εναντίον, ακόμα και των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομενων. Την εφαρμογή του μέτρου της επιστράτευσης στους ναυτεργάτες αποφάσισε  η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, κ. Μουσουρούλης.Το μέτρο της επίταξης θα ισχύσει από τις 6 τα ξημερώματα της Τετάρτης. «Με γνώμονα την άμεση αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας, κηρύσσεται πολιτική κινητοποίηση των πληρωμάτων των δρομολογημένων ακτοπλοϊκών πλοίων», υπογράμμισε ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης ανακοινώνοντας την απόφαση. Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Σάββας Τσιμπόγλου, δήλωσε ότι η απεργία συνεχίζεται και κανένα πλοίο δεν θα φύγει από τα λιμάνια.Σ