ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΞΑΔΕΛΦΕΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΝΕΤ Ο Γ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

PAPAK-XADELFES Ο πρώην υπουργός που συγκεντρώνει τα πυρα των πάντων,  μίλησε στη ΝΕΤ τη Δευτέρα το βράδι. Επανέλαβε στην εκπομπή NETWEEK πώς ζήτησε και απέκτησε από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ την περίφημη λίστα με τα ονόματα των ελλήνων καταθετών στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία.

«Παρέλαβα το CD στις αρχές Οκτωβρίου 2010» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου «και δεν το πρωτοκόλησα γιατί τότε θα καταργούσα την έννοια του απορρήτου όπως το είχαν χαρακτηρίσει οι Γάλλοι». Ο πρώην υπουργός τόνισε πως υπήρχε φόβος διαρροών για να δικαιολογήσει το γεγονός πως η παραλαβή του ηλεκτρονικού αρχείου δεν πρωτοκολλήθηκε.

Το όνομα του συνεργάτη από τον οποίο ζήτησε να του δώσει μια εικόνα για το περιεχόμενό του είπε ότι θα το γνωστοποιήσει στην Επιτροπή της Βουλής. «Το συνολικό ποσό ήταν 2 δισ. δολάρια και περίπου τα μισά από αυτά τα χρήματα ανήκαν στα πρώτα είκοσι ονόματα της λίστας» είπε συγκεκριμένα και πρόσθεσε πως η ευθύνη είναι δική του και όχι του συνεργάτη του.

Εκανα συσκέψεις για το πώς μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα αρχεία συνέχισε ο κ. Παπακωνσταντίνου. «Εστειλα στο ΣΔΟΕ τα πρώτα είκοσι ονόματα χωρίς να εξετάσω τη λίστα ως αυτοπροστασία», συνέχισε.

«Δεν έδωσα όλη τη λίστα στον ΣΔΟΕ γιατί ήξερα ότι θα διαρρεύσουν. Εδωσα μόνο είκοσι ονόματα στον κ. Καπελέρη για να ελέγξω τη διαρροή».Πρόσθεσε μάλιστα ότι δικαιώθηκε γι’ αυτή του την επιλογή γιατί τελικά η λίστα διέρρευσε.

«Οχι, δεν γνώριζα ότι υπήρχαν ονόματα συγγενών μου μέσα στη λίστα» απάντησε σε σχετική ερώτηση ο κ. Παπακωνσταντίνου.Η αντιγραφή σε USB έγινε επειδή είναι πιο ασφαλές μέσο αποθήκευσης επανέλαβε ο πρώην υπουργός.

Οχειρισμός δεν ήταν ο καλύτερος παραδέχθηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου.Ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου ενημερώθηκε ότι έφθασε η λίστα και όχι για ονόματα πρόσθεσε.

«Ποτέ δεν είχα συζητήσει με τις ξαδέλφες μου για λογαριασμό στην Ελβετία. Εχουμε οικογενειακή σχέση και τίποτε άλλο» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Στο τέλος της εκπομπης είπε πως “”Ενα εξoχικό έχω, που το φτιαξα πριν δέκα χρόνια, κυρία Στάη. Κι αυτό είναι υποθηκευμένο στις τράπεζες. Δεν έχω καταθέσεις. Δεν έχω δουλειά”…