ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Οι Κινέζοι ξοδεύουν τα περισσότερα!

Η Κίνα πέρασε πέρυσι στην κορυφή της λίστας των χωρών οι πολίτες των οποίων ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό, καθώς οι δαπάνες των Κινέζων τουριστών άγγιξαν τα 102 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 75,5 δισ. ευρώ), σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού.
Το ρεκόρ αυτό εξηγείται από την άνοδο των εισοδημάτων των Κινέζων πολιτών και από τη χαλάρωση των προϋποθέσεων για να ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Έτσι, το 2012, ο αριθμός των Κινέζων που επισκέφθηκαν άλλες χώρες έφτασε τα 83 εκατομμύρια, από μόλις 10 εκατομμύρια το 2000.
Οι δαπάνες των ταξιδιωτών αυτών σχεδόν οκταπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2000. Σε σύγκριση με το 2011, παρατηρείται αύξηση των δαπανών κατά 40%.
“Κατά την τελευταία δεκαετία η ανάπτυξη της Κίνας ως χώρας παραγωγής τουριστών είναι και παραμένει η μεγαλύτερη στον κόσμο” χάρη κυρίως “στην ταχεία αστικοποίηση, την άνοδο των διαθέσιμων εισοδημάτων” και τη χαλάρωση των κανόνων για μετακινήσεις στο εξωτερικό, σημειώνει ο ΠΟΤ, οργανισμός που εδρεύει στη Μαδρίτη.
Μετά την Κίνα ακολουθούν η Γερμανία και οι ΗΠΑ, οι τουρίστες των οποίων δαπάνησαν περίπου 84 δισεκατομμύρια δολάρια (62 δισ. ευρώ) στο εξωτερικό.
Από τις αναδυόμενες χώρες, οι Ρώσοι και οι Βραζιλιάνοι ταξιδεύουν ολοένα και περισσότερο και ξοδεύουν μεγάλα ποσά σε άλλες χώρες. Οι Ρώσοι πέρασαν στην πέμπτη θέση, με αύξηση των δαπανών κατά 32% μέσα σε ένα χρόνο ενώ οι Βραζιλιάνοι βρέθηκαν από την 29η θέση το 2011 στην 12η θέση το 2012.
Η εντυπωσιακή αύξηση των τουριστικών δαπανών της Κίνας και της Ρωσίας αντικατοπτρίζει την είσοδο στην τουριστική αγορά μιας εύρωστης μεσαίας τάξης στις χώρες αυτές, η οποία θα συνεχίσει να αλλάζει το πανόραμα του παγκόσμιου τουρισμού”, σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΤ, Τάλεμπ Ριφάι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2012 ο αριθμός των τουριστών παγκοσμίως ξεπέρασε για πρώτη φορά το 1 δισεκατομμύριο, καταγράφοντας αύξηση 4% μέσα σε ένα χρόνο, παρά τη γενική οικονομική αστάθεια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ