ΤΟΥΡΚΙΑ-ΔΝΤ: Ερντογάν: Ξεπληρώνουμε τον Μάιο, μηδέν το χρέος…

Η Τουρκία θα αποκληρώσει το τελευταίο της χρέος προς το Διεθνές νομισματικό Ταμείο τον ερχόμενο Μάιο, δήλωσε ο πρωθυπουργός της γείτονος  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Πληρώνουμε και πληρώνουμε εδώ και καιρό… αυτή τη στιγμή το χρέος μας ανέρχεται στα 860 εκατ. δολάρια (643 εκατ. ευρώ). Όταν αποπληρώσουμε και το τελευταίο μέρος του χρέους, το Μάιο, θα έχουμε μηδενίσει το χρέος», δήλωσε μιλώντας σε τηλεοπτικό μέσο.
Η κυβέρνηση του ισλαμικού κόμματος Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη, ανέλαβε χρέος 23,5 δισ. δολάρια προς το ΔΝΤ όταν ήρθε στην εξουσία το 2002. Η αποπληρωμή του χρέους θα σημάνει μια «νέα εποχή» για την Τουρκία όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μεχμέτ Σιμτσέκ.
Το 2008 η Άγκυρα ολοκλήρωσε την τελευταία της συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και αρνήθηκε να λάβει νέα βοήθεια για το 2010 έπειτα από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων.
Αξίζει να σημειωθεί πω η τουρκική οικονομία από το 2011 έχει πάψει να αναπτύσσεται με τους ρυθμούς που επιθυμούσε η ισλαμική κυβέρνηση παρά το γεγονός πως το 2014 προβλέπεται ανάπτυξη 5%.