ΤΟΥΡΚΙΑ: Η ΥΦΕΣΗ ΤΗΣ ΧΤΥΠΑΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ – Αισιόδοξος για +4% ο υπουργός Οικονομικών

Ο ρυθμός ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας επιβραδύνθηκε απότομα στο 2,2% το 2012 σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια, όταν η αύξηση του ΑΕΠ της χώρας ήταν μεγαλύτερη από 8%. Ο  υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν εξέφρασε την απογοήτευσή του για τα στοιχεία αυτά, τα οποία χαρακτήρισε «πικρά» και επέμεινε ότι η αναπτυξιακή επίδοση της χώρας θα ήταν πολύ καλύτερη, αν δεν είχαν ληφθεί περιοριστικά μέτρα από την κεντρική τράπεζα.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας, ο ρυθμός ανάπτυξης κατά το τελευταίο τρίμηνο της περσινής χρονιάς διαμορφώθηκε σε 1,4%, ήταν δηλαδή κατά πολύ χαμηλότερος από τις προβλέψεις και ο βραδύτερος από το 2009, όταν η τουρκική οικονομία είχε υποφέρει από τις συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης που προκλήθηκαν από την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Η επιβράδυνση προκλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις χρηματοπιστωτικές αρχές της χώρας, οι οποίες αύξησαν πέρυσι τα επιτόκια εν μέσω των φόβων για υπερθέρμανση της οικονομίας. Οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι οι ενδείξεις είναι μεικτές όσον αφορά τη μελλοντική ισχύ της τουρκικής οικονομίας.

Οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν στο τέταρτο τρίμηνο του 2012 κατά 10% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, ενώ οι δημόσιες επενδύσεις αυξήθηκαν περισσότερο από 20%.

Τη διετία 2010-11, η τουρκική οικονομία κινήθηκε κυρίως από την εγχώρια ζήτηση, η οποία αυξήθηκε τόσο γρήγορα που προκάλεσε ανησυχίες για το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας. Έκτοτε, η κυβέρνηση της χώρας επεδίωξε την αποκατάσταση μιας νέας ισορροπίας με την αύξηση των εξαγωγών, αλλά η Τουρκία έχει επηρεαστεί από τα προβλήματα της ΕΕ, η οποία παραμένει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της, αν και πλέον σε αυτή κατευθύνεται λιγότερο από το 40% των εξαγωγών της σε σχέση με πάνω από το 50% πριν από πέντε χρόνια.

ΣΤΟ 4% Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΛΕΕΙ Ο ΜΕΧΜΕΤ ΣΙΜΣΕΚ

Με ρυθμό περίπου 4% αναμένεται να αναπτυχθεί η τουρκική οικονομία φέτος, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Μεχμέτ Σιμσέκ αναφέρει το Reuters .Σε γραπτή δήλωσή του μετά τη δημοσιοποίηση…

των στοιχείων που έδειξαν πως ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε πέρυσι χαμηλότερα των προσδοκιών, και συγκεκριμένα στο 2,2% ο τούρκος ΥΠΟΙΚ αναφέρει πως οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να μετριαστούν.

Σημειώνει επίσης πως η ευέλικτη νομισματική πολιτική και το κλίμα αισιοδοξίας θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης.