ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ – ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΑΪΝΤΕΝ – ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ

[upd] Τη θέση ότι η Κύπρος έχει ηγετικό ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο και ότι η χώρα θα καταστεί «παίκτης – κλειδί» στην περιοχή, διατύπωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Όπως είπε, «έχει ιδανική θέση σε μια κρίσιμη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας και γι’ αυτό δεν είναι έκπληξη ότι έρχονται καλύτερες μέρες για το νησί».

Εξάλλου, ο Αμερικανός αξιωματούχος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι δυνατόν να φθάσουν σε λύση για την επανένωση της Κύπρου στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ο κ. Μπάιντεν δήλωσε ακόμη:

«Εργαζόμαστε μαζί για πολύ καιρό και τώρα περισσότερο από πριν για τις επενδύσεις, για το θέμα της τρομοκρατίας και τον περιορισμό της εξάπλωσης Όπλων Μαζικής Καταστροφής. Είμαστε εταίροι και στα μεγαλύτερα θέματα της επικαιρότητας, όπως η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, να εμποδιστεί το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αλλά και η ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία» ανέφερε ο κ. Μπάιντεν και πρόσθεσε: «Αυτή δεν είναι μια στατική σχέση, αλλά μια σχέση που συνεχώς διευρύνεται», πρόσθεσε.

 

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΑΪΝΤΕΝ

Σε νέα φάση εισέρχεται το Κυπριακό,όπως όλα δείχνουν, μετά και την χθεσινή ιστορική επίσκεψη του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στην Κύπρο.

Οι Αμερικανοί θέλουν να συνδυάσουν την επίσκεψη με ανάδειξη των στρατηγικών επιδιώξεών τους στο νησί, όπως είναι το ενεργειακό και οι σχεδιασμοί για τις ανακατατάξεις στην περιοχή (Αν. Μεσόγειο, ουκρανικό), με κάποια βήματα στο Κυπριακό.
Το γεγονός ότι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος θα μεταβεί στα κατεχόμενα για συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, συνιστά αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος. Ωστόσο, ο κ. Μπάιντεν έσπευσε κατά την άφιξη του στην Λευκωσία να καθησυχάσει την ελληνοκυπριακή πλευρά.

«Δεν ήλθα ούτε για να παρουσιάσω σχέδιο λύσης του Κυπριακού, ούτε για να επιβάλλω λύση, αλλά για να βοηθήσω αυτή την προσπάθεια» είπε ο κ. Μπάιντεν και πρόσθεσε με νόημα πως η ειρήνη είναι πάντα εφικτή, αλλά χρειάζεται αποφασιστικότητα, όχι μόνο από τους ηγέτες αλλά και από τους πολίτες.

Εξήγησε , γιατί κατά την άποψή του αυτή τη φορά η προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού είναι διαφορετική και εξέφρασε την πίστη ότι οι Κύπριοι πολίτες είναι οι μόνοι που μπορούν να βρουν και να κάνουν λειτουργική την όποια λύση.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος έκανε σαφές ότι «οι ΗΠΑ, όπως και όλος ο κόσμος, αναγνωρίζουν μόνο μία κυβέρνηση στην Κυπριακή Δημοκρατία και αυτή η επίσκεψη δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι».

Ο κ. Μπάιντεν τόνισε εκ νέου ότι η Κύπρος θεωρείται πλέον σημαντικός στρατηγικός εταίρος για τις ΗΠΑ.

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΠΑΪΝΤΕΝ – ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

Στη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο, αλλά και στο προγραμματισμένο για το απόγευμα δείπνο στη «νεκρή ζώνη» παρόντος και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου επικεντρώνονται σήμερα τα βλέμματα στην Κύπρο.

Ο κ. Μπάιντεν συναντήθηκε και χθες το βράδυ με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην οικία του δεύτερου, σε δείπνου «κοινωνικού χαρακτήρα» παρουσία των συζύγων τους.

Το πρόγραμμα του Αμερικανού αντιπροέδρου ξεκινά με επίσκεψη στην Αρχιεπισκοπή όπου θα συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και εκπροσώπους άλλων θρησκευμάτων.

Θα ακολουθήσουν οι συνομιλίες στο Προεδρικό Μέγαρο με τον κ. Αναστασιάδη, καθώς και επίσημο γεύμα μετά από το οποίο θα γίνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στη συνέχεια ο κ. Μπάιντεν θα συναντηθεί με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και από τις δύο κοινότητες και θα περάσει στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας για συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Το δείπνο στην «νεκρή ζώνη» είναι προγραμματισμένο για τις 18:00. Σε αυτό θα παραστούν ο κ. Αναστασιάδης, ο κ. Έρογλου και η ειδική αντιπρόσωπο του γ.γ. του ΟΗΕ, Λίζα Μπάντεχαϊμ. Μετά το δείπνο ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ θα προβεί σε σύντομη δήλωση και θα αναχωρήσει από την Κύπρο.