ΤΡΑΜΠ – ΤΣΙΠΡΑΣ: Φίλοι! – Επενδύσεις, Σούδα, F16, Ελληνικό, Ενέργεια στο τραπέζι

Ελλάδα – ΗΠΑ συμμαχία. Τα όσα ειπώθηκαν από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στο πρόσφατο παρελθόν για τον Τραμπ αποτελούν παρελθόν. ‘Ακόμα κι όταν ακούγεται διαβολικό αυτό που προτείνει ο Ντ.Τραμπ, στην πραγματικότητα είναι ιδιαιτέρως ρεαλιστικό”, ήταν η απάντηση του Πρωθυπουργού στην ερώτηση – “καρφί” αμερικανού δημοσιογράφου για τα όσα έλεγε ο Α.Τσίπρας πριν τις αμερικάνικες εκλογές για τον Τραμπ.

 

ΤΡΑΜΠ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, F-16, ΣΟΥΔΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ

«Υποδεχτήκαμε στον Λευκό Οίκο τον κ. Τσίπρα από την Ελλάδα. Έναν ιδιαίτερο άνθρωπο, που πέτυχε κάτι πολύ ιδιαίτερο» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα και η Αμερική έχουν μια κοινή δέσμευση έναντι της κυριαρχίας και της ελευθερίας. Είχαμε μια εξαιρετικά εποικοδομητική συζήτηση για θέματα ενέργειας, άμυνας, εμπορίου».

«Οι Αμερικανοί στέκονται δίπλα στους Έλληνες, που ανακάμπτουν από την οικονομική κρίση. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα παρέχει ιδανικές ευκαιρίες για επενδύσεις» συνέχισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Είμαι πολύ περήφανος που οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ τον επόμενο χρόνο – Είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για τις αμερικανικές επιχειρήσεις να δείξουν τις δυνατότητές τους» συμπλήρωσε ο κ. Τραμπ.

Ευχαρίστησε την Ελλάδα και τους Έλληνες που φιλοξενούν την αμερικανική βάση στη Σούδα της Κρήτης, ενώ συνεχάρη την Ελλάδα που είναι μία από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που δαπανά τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες.

Ο Ντ. Τραμπ ανέφερε επίσης πως έχει “ενημερωθεί για την πώληση στην Ελλάδα για την αναβάθμιση του στόλου των F-16”. “Αυτή η συμφωνία θα ενισχύσει τη συνεργασία μας” πρόσθεσε. Μάλιστα, είπε πως αυτή η συμφωνία “θα φτάσει τα 2,4 δισ. ευρώ, θα ενισχύσει τις θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη συνεργασία μας”.

Σχετικά με τα θέματα της ενέργειας, ο Ντ. Τραμπ τόνισε πως “εκτιμούμε τη συνεισφορά της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, για την υποστήριξη στο έργο του TAP, τον αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας και των υποδομών υγροποιημένου αερίου, όπως επίσης και για πιθανές εξαγωγές υγροποιημένου αερίου από τις ΗΠΑ, το οποίο ήδη συμβαίνει, ενώ οι εν λόγω δραστηριότητες ολοένα θα ενισχύονται.

 

Ο Α.ΤΣΙΠΡΑΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τις συνομιλίες εποικοδομητικές συνομιλίες. «Έχουμε κοινές αξίες. Η σχέση μας στηρίζεται σε μία εξαιρετικά δυναμική ελληνική ομογένεια, που προσφέρει πάρα πολλά και στις δύο χώρες» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

“Σήμερα οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο από ποτέ» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και αρχίζει να προσελκύει επενδυτές» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα καθίσταται ο πιο σημαντικός και σταθερός πυλώνας ασφαλείας σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Διατηρούμε τον διάλογο με την Τουρκία, παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις. Προωθούμε σχήματα συνεργασίας στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια. Η Ελλάδα καθίσταται σταδιακά σημαντικός κόμβος μεταφορών και ενέργειας».

«Προσβλέπουμε στη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, χωρίς εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα» ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού στο Κυπριακό πρόβλημα. Και συνέχισε ο κ.Τσίπρας αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις: «Η επικίνδυνη παραβατική αεροναυτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο πρέπει να τερματιστεί. Η Ελλάδα θα προστατεύει πάντοτε αποφασιστικά τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Τάχθηκε  υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και της παραμονής της στο ΝΑΤΟ, με τον όρο ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες.

Για το Ελληνικό

Ο Αμερικανός πρόεδρος  ρώτησε πως πάει η επένδυση. Ο Α. Τσίπρας του απάντησε πως όλα πάνε καλά και στην κοινή συνέντευξη Τύπου αποκάλυψε πως και ο Τραμπ, παλαιότερα, είχε ενδιαφερθεί επιχειρηματικά για το Ελληνικό και είχε καταλάβει από πρώτο χέρι τα προβλήματα που παρουσίαζε τότε η συγκεκριμένη επένδυση. Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η επένδυση θα προχωρήσει κανονικά.

Όταν ο …διάβολος γίνεται αρνάκι

Αμερικανός δημοσιογράφος ρώτησε τον κ. Τσίπρα αν επιμένει στην άποψη που είχε εκφράσει πριν την αναρρίχηση του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ όταν είχε δηλώσει «να μην μας βρει κι αυτό το κακό» για την προοπτική εκλογής του κ. Τραμπ στη θέση του Αμερικανού προέδρου.

«Μακάρι να το ήξερα αυτό πριν από την ομιλία μου» σχολίασε καυστικά ο πρόεδρος Τραμπ παρεμβαίνοντας προτού απαντήσει ο κ. Τσίπρας.

«Είχαμε μια εξαιρετικά γόνιμη συνάντηση, δεν αισθάνθηκα ούτε στιγμή να απειλούμαι, μπορούμε να ξεπεράσουμε τις όποιες διαφορές. Ακόμα κι όταν ακούγεται διαβολικό αυτό που προτείνει ο Ντ.Τραμπ, στην πραγματικότητα είναι ιδιαιτέρως ρεαλιστικό”, ήταν η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τα όσα έλεγε για τον Ντόναλντ Τραμπ πριν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

Τραμπ σε Τσίπρα: Είμαστε μαζί σας – Θα βοηθήσουμε την Ελλάδα και η Ελλάδα εμάς