ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ-ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ: Στο 47,5% το ποσοστό του «κουρέματος»

http://freepen.gr/wp-content/uploads/2013/03/bank3-500x331.jpg

upd Στο 47,5% θα ανέλθει τελικά το «κούρεμα» των ανασφάλιστων καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου, μετά από τρεις μέρες διαπραγματεύσεων μεταξύ του κυπριακού υπουργείου Οικονομικών, και της τρόικας.

Η Τράπεζα Κύπρου μετά την εξέλιξη αυτή αναμένεται να εξέλθει από το καθεστώς εξυγίανσης, στο οποίο βρίσκεται από τον περασμένο Μάρτιο, με ισχυρά κεφάλαια (core tier 1) 12,4%.

Με βάση το διάταγμα για εξυγίανση της Τράπεζας Κύπρου, έχει ήδη μετατραπεί το 37,5% των ανασφάλιστων καταθέσεων σε μετοχές.

Με τη σημερινή συμφωνία θα μετατραπεί σε κεφάλαιο άλλο 10% των καταθέσεων. Ποσοστό 5% θα μετατραπεί σε μετοχές και 5% σε μετατρέψιμα χρεόγραφα (co-cos), που θα μετατρέπονται σε μετοχές μόνο όταν ο κεφαλαιακός πήχης υποχωρήσει κάτω από τα απαραίτητα επίπεδα.

Νωρίτερα γράφαμε:

Xωρίς συμφωνία σε σχέση με το ύψος του «κουρέματος» των ανασφάλιστων καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου, έληξαν και χθες οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας και των επικεφαλής της τρόικας.

Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν χθες το πρωί με μία σύντομη διακοπή το μεσημέρι με στόχο να υπάρξει η απαραίτητη διαβούλευση μεταξύ των πιστωτών.

Οι θέσεις των δύο πλευρών παρέμειναν σε απόσταση και σήμερα αναμένεται να υπάρξουν νέες διαβουλεύσεις μεταξύ των εμπλεκομένων.

Με βάση τα δεδομένα που ίσχυαν μέχρι το απόγευμα, η κυβέρνηση έχει μετριάσει την αρχική της θέση για κούρεμα κοντά στο 40%, υπό το βάρος των πιέσεων των πιστωτών, που θέλουν τον κεφαλαιακό πήχη (core tier 1) να είναι αρκετά πιο πάνω από το 9,1% που εισηγήθηκε η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση φέρεται να αποδέχεται να φθάσει ο πήχης στο 11% και το ποσοστό του κουρέματος κοντά στο 45%.