ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Τιτλοποιεί στεγαστικά δάνεια 5 δις ευρώ

Τιτλοποίηση «μαμούθ» ετοιμάζει η ΠειραιώςΗ Τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζει να προχωρήσει, το αργότερο στις αρχές του 2015, στην τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων αξίας περίπου 5 δισ. ευρώ και, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στο Euro2day.gr (ρεπορτάζ Αναστασία Παπαιωάννου) επιδιώκει την άντληση ρευστότητας ύψους 2 με 2,5 δισ. ευρώ.

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι η ενίσχυση της ρευστότητας, για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος θα αποτελέσει σημαντικό ζητούμενο τους επόμενους μήνες με ορόσημο τον Μάρτιο του 2015 οπότε και λήγει ο δεύτερος πυλώνας του νόμου Αλογοσκούφη (σ.σ. αφορά τα ομόλογα που εκδόθηκαν με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου) για τον οποίο εκτιμάται πως δεν αναμένεται να δοθεί εκ νέου παράταση.

Παράλληλα, «κλειδί» που ανοίγει σταδιακά τις τιτλοποιήσεις δανείων από ελληνικές τράπεζες ήταν η προ διμήνου απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αφενός να δεχθεί αντίστοιχους τίτλους με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας στο πανευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, αφετέρου να περιορίσει το «ψαλίδι» με το οποίο δεχόταν τις εγγυήσεις που κατέθεταν οι ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ.

Το επιτελείο της Τράπεζας προετοιμάζει την τιτλοποίηση πακέτου στεγαστικών συνολικής αξίας 5 δισ. ευρώ ενισχύοντας όμως παράλληλα τα collateral που θα συνοδεύουν την πράξη, με στόχο την μέγιστη – για τα δεδομένα της αγοράς – μείωση του haircut επί των συγκεκριμένων δανείων.

Η τράπεζα μοντάρει ήδη τα «ποιοτικότερα» στεγαστικά δάνεια και ενισχύει τις εγγυήσεις που τα συνοδεύουν, τονίζει πηγή με γνώση του θέματος και προσθέτει: «Εμπλουτίζουμε τα collateral επιλέγοντας από το στεγαστικό χαρτοφυλάκιο του ομίλου, για παράδειγμα, δύο δάνεια που μπορεί να έχει πάρει ο ίδιος δανειολήπτης, με αντίστοιχες εγγυήσεις. Εξάλλου, μετά τις συγχωνεύσεις τις οποίες έκανε η τράπεζα υπάρχει η κρίσιμη αυτή μάζα δανείων».

Το όφελος ως προς το ύψος της ρευστότητας από την ενίσχυση των collateral εκτιμάται ότι θα είναι σημαντικό καθώς θα περιορίσει το haircut της τιτλοποίησης από 70%-80% που είναι σήμερα σε περίπου 50%.