ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Έτσι θα γίνουν τα stress test

BANKΜε προβολή έως το 2016 θα πραγματοποιηθεί το stress test της Blackrock στις ελληνικές τράπεζες, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος θα κάνει προσομοίωση λαμβάνοντας υπόψη εκτιμήσεις και προβολές μέχρι το 2018.

Ο νέος έλεγχος θα είναι διεξοδικός και θα διενεργηθεί με βάση τα στοιχεία Ιουνίου 2013. Τα τεστ αντοχής θα διενεργηθούν από επιτροπή αποτελούμενη από ελεγκτές της τρόικας, της Τράπεζας της Ελλάδος και της ΕΒΑ, με σύμβουλο την BlackRock.

Στο επίκεντρο των ελέγχων βρίσκονται τα “κόκκινα” δάνεια που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες. Ήδη στο τέλος του α΄ τριμήνου το ποσοστό τους ανήλθε στο 29% του εν Ελλάδι χαρτοφυλακίου χορηγήσεων έναντι 24,2% στο τέλος του 2012.

Τα κλιμάκια της Blackrock θα κάνουν “φύλλο και φτερό” τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και αναμένεται να μείνουν στην Αθήνα εως τον Νοέμβριο.

Οι τραπεζίτες ωστόσο εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι. Οι υψηλές σωρευτικά προβλέψεις που έχουν ήδη σχηματίσει οι τράπεζες σε κάποιες περιπτώσεις έχουν φθάσει ή και έχουν ξεπεράσει τις εκτιμήσεις του δυσμενούς σεναρίου της BlackRock και υπάρχει αισιοδοξία πως δεν θα υπάρξουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες.

Σύμμαχος των τραπεζών θα είναι και το γεγονός πως στις παραδοχές της νέας διαγνωστικής μελέτης θα περιλαμβάνεται ανάκαμψη της οικονομίας από το 2014 ή το αργότερο το 2015.

Πάντως, κάθε τρίμηνο οι τράπεζες θα ενημερώνουν γραπτώς και με κάθε λεπτομέρεια την ΤτΕ για το πού και πώς θα βρίσκουν ρευστότητα για να αντιμετωπίσουν μεταξύ άλλων και τις επισφάλειες.