ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ανοίγουν αύριο με απίστευτα εμπόδια στις αναλήψεις – Πέφτουν οι υπογραφές για το deal της Πειραιώς

Πυρετωδώς εργάζονται στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου προκειμένου από αύριο Τρίτη να λειτουργήσουν κανονικά οι τράπεζες. Για την ώρα δεν έχει ξεκαθαριστεί το θέμα των περιορισμών που θα τεθούν στις συναλλαγές του κοινού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Φιλελεύθερος της Κύπρου το κούρεμα στην Τράπεζα Κύπρου θα είναι ανά καταθέτη και όχι ανά λογαριασμό. Αυτό σημαίνει ότι αν ένα ανδρόγυνο έχει για παράδειγμα κοινό λογαριασμό ύψους 150 χιλιάδων ευρώ δεν θα υπόκειται σε κούρεμα, αφού θα θεωρείται ότι στον καθένα αναλογούν 75 χιλιάδες ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι καταθέσεις μέχρι 100 χιλιάδων ευρώ είναι εγγυημένες και δεν υπόκεινται σε κούρεμα.

Από τη Δευτέρα το πρωί και μετά τη συμφωνία έχουν αρχίσει οι συνομιλίες στα γραφεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου με την αντιπροσωπεία της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά των υποκαταστημάτων της Λαϊκής και της Κύπρου στην Ελλάδα

Τραπεζική πηγή της Κύπρου αναφέρει ότι βρίσκεται οι συνομιλίες βρίσκονται σε καλό δρόμο ενώ παρευρίσκεται και κλιμάκο τρόικας για διάφορα τεχνικά θέματα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χρ, Στυλιανίδης δήλωσε ότι «αν δεν υπηρχε συμφωνία τις πρώτες ώρες της Δευτέρας η Κύπρος θα γινόταν Αργεντινή» Αφησε αιχμές εναντίον της Κεντρικής Τράπεζας λέγοντας ότι «ότι είναι απαράδεκτο ότι φτάσαμε το χρέος προς τον ELA στα 9 δισ. ευρώ. και ότι η Λαική τράπεζα λαθροβιούσε καθώς και ότι κανένας δεν πήρε τις αναγκαίες αλλά δύσκολες αποφάσεις.

Τόνισε επίσης ότι «το κούρεμα θα είναι κάτω από 30% αλλά δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα το ποσοστό. Το ύψος του κουρέματος θα εξαρτηθεί από τα κεφάλαια που χρειάζεται η Τράπεζα Κύπρου για να φτάσει σε δείκτη κεφαλαίων στο 9%. Με βάση την έκθεση Pinco η Τράπεζα χρειαζόταν γύρω στα 4 δισ. ευρώ. Τέλος εξασφαλίστηκαν τα Ταμεία Πρόνοιας των υπαλλήλων».

Επιβεβαιώθηκε από τη Λευκωσία ότι μετά τη συμφωνία η πρώτη δόση για να την χρηματοδότηση των τραπεζών εκταμιεύεται τον Μάιο.

ΠΗΓΗ: TOVIMA.GR