ΤΡΑΠΕΖΕΣ – ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ: ΜΠΡΟΣ ΓΚΡΕΜΟΣ ΚΑΙ… ΠΙΣΩ ΡΕΜΑ- ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ- ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Η ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία  λένε ότι το δημόσιο δίνοντας 8,5 δισεκατομμύρια στη διαδικασία της επαναγοράς αγόρασε συνολικά 26,8 δισ ευρώ. Οι ελληνικές τράπεζες πούλησαν ομόλογα ονομαστικής αξίας 10,4 δισ ευρώ από το σύνολο των 15 δις που κατείχαν. Φημολογείται μάλιστα ότι υπήρξαν από ορισμένες, μικρότερες των συμφωνηθέντων προσφορές.

Σήμερα που «κλείνουν τα βιβλία» και δεν υπάρχει άλλο περιθώριο προκειμένου το ΔΝΤ να εγκρίνει τη δόση, οι μεν ξένοι, πλην ελαχίστων δεν πρόκειται  να κάνουν προσφορές καθώς εκτιμούν ότι η επιτυχία του προγράμματος θα οδηγήσει ακόμα ψηλότερα τις τιμές των χαρτιών που κατέχουν, οι δε ελληνικές τράπεζες, ότι και να θεωρούν, δε μπορούν, παρά να δώσουν τα χαρτιά  που θα απαιτηθούν, προκειμένου να κλείσει ευνοικά για το κράτος η υπόθεση. Από τα 4,6 δις υπόλοιπα που έχουν οι ελληνικές τράπεζες, ένα σημαντικό μέρος θα δοθεί.  Και εδώ, γεννάται το ερώτημα: Έρχεται η καταστροφή των τραπεζών δεδομένων των αρνητικών κεφαλαίων με τα οποία οι περισσότερες θα εμφανιστούν;

–          Ναι, απαντά η μία πλευρά, καθώς οι ιδιώτες μέτοχοι θα δουν τις περιουσίες τους να καταρρέουν .

–          Όχι, απαντά η άλλη πλευρά, με το εξής επιχείρημα: Οι ελληνικές τράπεζες απαλλάσσονται μιας δια παντός από το ελληνικό χρέος που κουβαλούσαν επί τόσα χρόνια. Και επειδή οι πάντες γνωρίζουν ότι το εναπομείναν ελληνικό χρέος θα κουρευτεί ξανά και για τον επίσημο τομέα και για τους ιδιώτες  προκειμένου να καταστεί οριστικά βιώσιμο, είναι προτιμότερη οικονομικά για τις τράπεζες  η σημερινή επαναγορά από το «αυριανό κούρεμα». (τα έντοκα γραμμάτια δεν κουρεύονται).

Μπρος γκρεμός δηλαδή και πίσω ρέμα….

 

ΥΓ: Δυστυχώς, δεν επαληθεύτηκαν τα αισιόδοξα για τις τράπεζες σενάρια που ήθελαν τη συμμετοχή των ξένων πολύ ψηλά, ώστε να μειωθεί σημαντικά η «αναγκαστική» ελληνική συμμετοχή.

 

 

 

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ EUROGROUP ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ-Τι λένε Βερολίνο, Κομισιόν – Προς αύξηση της συμμετοχής των ελληνικών τραπεζών

 

upd:Τηλεφωνική συνδιάσκεψη για να συζητήσουν το θέμα της επαναγοράς του ελληνικού χρέους θα έχουν την Τρίτη αργά το απόγευμα  οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης,  ενόψει της συνόδου τους την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

“Θα συζητήσουμε το θέμα της επαναγοράς του ελληνικού χρέους”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής του Eurogroup, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ανοιχτό παραμένει έως το μεσημέρι της Τρίτης, το βιβλίο προσφορών για την επαναγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, καθώς όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ δόθηκε παράταση μιας ημέρας. Η Ελλάδα έλαβε προσφορές 26,5 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων μέχρι την Παρασκευή, μεταδίδει το Reuters.  Στο 33,4 η μέση τιμή, αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος. Υπάρχουν περιθώρια μεγαλύτερης συμμετοχής λέει η Κομισιόν.

Το τηλεγράφημα του Reuters επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που μετέδιδε το Bankwars, ότι τελικά το ποσό που συγκεντρώθηκε δεν έφτασε τελικά τα 30 δισ. ευρώ (εκτιμάται μεταξύ 26-28 δισ. ευρώ), οπότε αναζητούνται περίπου 3 δισ. Ποιός θα τα βάλει; Το πιο πιθανό, κάποιοι από αυτούς που υπέβαλαν προσφορές για λιγότερα από αυτά που κατέχουν. Αν είναι ξένοι, έχει καλώς. Αν δεν υπάρξει νέα συμμετοχή απότο εξωτερικό, τότε ο … κλήρος πέφτει στις ελληνικές τράπεζες που έχουν ακόμα ένα “απόθεμα” περί τα 4,5 δισ. Αν συμβεί το τελευταίο, τότε, ναι μεν θα μιλάμε για επιτυχία του προγράμματος  όσον αφορά στον περιορισμό του ελληνικού δημοσίου χρέους, αλλά δε θα μπορούμε να μιλάμε για  “καλή λύση” για τις ελληνικές τράπεζες. Είναι προφανές, ότι με αυτή την εξέλιξη, η αποτίμηση με θετικά κεφάλαια, πλην της περίπτωσης της ALPHA BANK, .. . πάει περίπατο.

Κομισιόν: Υπάρχει περιθώριο περαιτέρω συμμετοχής στην επαναγορά

Την εκτίμηση ότι υπάρχει περιθώριο περαιτέρω συμμετοχής στο πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων, εξέφρασε σήμερα ο Σάιμον Ο Κόνορ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

Ο εκπρόσωπος υπενθύμισε πως το αποτέλεσμα της διαδικασίας αποτελεί καθοριστικό τμήμα της συμφωνίας για τη μείωση του ελληνικού χρέους και προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας.

Τι λέει το Βερολίνο

Τη σημασία που δίνουν οι Ευρωπαίοι στην επαναγοράς χρέους από την Ελλάδα υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου οικονομικών. “Βασιζόμαστε στην επιτυχία της επαναγοράς χρέους”, σημείωσε σχετικά.

Σε σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, τόνισε ότι δεν περιμένει αποσταθεροποίηση της ευρωζώνης από την παραίτηση του πρωθυπουργού Μ. Μόντι, ωστόσο το απόγευμα θα υπάρξει συνάντηση του Ιταλού πρωθυπουργού με την Α. Μέρκελ.

Αισιόδοξο πάντως ήταν το μήνυμα του Πρωθυπουργού από το Μόναχο: «Μπορώ να πω με μεγάλη βεβαιότητα ότι η επαναγορά πήγε καλά», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Έλληνας πρωθυπουργός αμέσως μετά το δείπνο που είχε με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας και Αρχηγό των Γερμανών Χριστιανοκοινωνιστών (CDU), Horst Seehofer.
ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:

ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ: Επιβεβαιώνεται το “μέσο” σενάριο. Η Ελλάδα απαλλάσσεται από χρέος 18-20 δισ και οι τράπεζες …δεν καταστρέφονται

Τελικά, όλα φαίνεται πως πήγαν καλά (σε σχέση με τα αρνητικά σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες από “φωνασκούντες” εκπροσώπους των τραπεζών), με την επαναγορά ομολόγων. Η Ελλάδα απαλλάσσεται από χρέος  περίπου 18 δισεκατομμυρίων ευρώ και οι τράπεζες δεν… καταστράφηκαν. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν, αυτό που γράφαμε: Ότι θα προσφέρουν  δηλαδή περί τα 11 δισεκατομμύρια από το σύνολο των 15 περίπου δισ που είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους, δεδομένης της πολύ ικανοποιητικής συμμετοχής των ξένων στην επαναγορά.  Καλό όχι, αλλά και καταστροφικό για τις τράπεζες, , επίσης όχι. Οι πληροφορίες που φτάνουν στο οικονομικό επιτελείο κάνουν λόγο για υποβολή προσφορών από εγχώριους,  και από ξένους ομολογιούχους αγγίζουν το ποσό των 30 δισ. ευρώ.Τα ακριβή  αποτελέσματα της επαναγοράς πιθανώς δεν θα ανακοινωθούν μέχρι τη Δευτέρα το νωρίτερο, καθώς οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης πρέπει να εξετάσουν το μέγεθος της μείωσης χρέους που επιτυγχάνεται με την επαναγορά προτού  δανείσουν στην Ελλάδα τα χρήματα που χρειάζεται για να ολοκληρώσει τη διαδικασία.

 

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:
ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ: ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΕΤΥΧΕ! – Στο 85-90% η συμμετοχή των τραπεζών – Τα ανταλλάγματα

 Θετικές είναι οι πρώτες ενδείξεις για τη συμμετοχή στη διαδικασία της επαναγοράς ομολόγων, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι πιθανότατα θα επιτευχθεί ο στόχος των 28-30 δισ. ευρώ. Κάτω από το 100% φαίνεται πως διαμορφώνεται η συμμετοχή των τραπεζών, ικανοποιητική κρίνεται η συμμετοχή από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στο  Euro2day οι ελληνικές τράπεζες συμμετείχαν στην δημοπρασία, προσφέροντας ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 11 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 75% του συνολικού χαρτοφυλακίου τους. Η συμμετοχή των υπολοίπων κατόχων χρέους ανήλθε στα περίπου 16 δισ. ευρώ.
Συνολικά προσφέρθηκαν ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 27 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου το πρόγραμμα επαναγοράς θα οριστικοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι, λαμβάνοντας μια σιωπηρή μικρή παράταση. Παρέχεται έτσι μια τελευταία ευκαιρία στους ιδιώτες κατόχους χρέους να συμμετάσχουν, υποβάλλοντας προσφορές στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Αν δεν αυξηθεί η συμμετοχή των ξένων, τότε οι ελληνικές τράπεζες θα προσφέρουν και τα εναπομείναντα ομόλογα (ονομαστικής αξίας περίπου 4 δισ. ευρώ) προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της επαναγοράς.


Το βιβλίο των προσφορών έκλεισε στις 7 το απόγευμα, ώρα Ελλάδος, ενώ οι επίσημες ανακοινώσεις για την πορεία της διαδικασίας αναμένονται αύριο από το υπουργείο Οικονομικών. Η επιτυχία της επαναγοράς του ελληνικού χρέους κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 33,5 δισ. ευρώ στις 13 Δεκεμβρίου, ενώ έχει τεθεί και ως προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Τα περιθώρια άρνησης των ελληνικών τραπεζών στη διαδικασία ήταν μηδενικά, καθώς τα τέσσερα μεγαλύτερα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, που συνολικά έχουν 15 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα και οι ελληνικές τράπεζες είναι 100% δεσμευμένες να στηρίξουν το κράτος στην προσπάθεια για μείωση του χρέους.

Τα ανταλλάγματα που έλαβαν οι τράπεζες

Διευκολύνσεις ως προς τον τρόπο παρουσίασης και καταγραφής του αναβαλλόμενου φόρο, θα παραχωρήσει στις ελληνικές τράπεζες το υπουργείο Οικονομικών, ως αντάλλαγμα για τη συμμετοχή τους στην επαναγορά ομολόγων. Επίσης, οι διοικήσεις των τραπεζών θα απαλλαχθούν από τυχόν ποινικές ευθύνες, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Ομόφωνα αποφάσισαν τη συμμετοχή τους τα δ.σ. των τραπεζών

ΕΘΝΙΚΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας κατά τη σημερινή συνεδρίασή του, απεφάσισε, ομόφωνα, τη συμμετοχή της Τράπεζας στη διαδικασία επαναγοράς ομολόγων, που ενεργείται από τον Ο.Δ.Δ.Η.Χ., για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με την Τράπεζα, η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής, στηρίχθηκε σε οικονομικο-τεχνικά δεδομένα, σε γνωμοδοτήσεις ανεξάρτητων οικονομικών και νομικών συμβούλων και  αποτυπώνει τη συνέχιση της στήριξης στην εθνική προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση.

EUROBANK

Τη συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναγοράς χρέους της Ελληνικής Κυβέρνησης που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών στις 3.12.2012, αποφάσισε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της Eurobank Ergasias.

 ALPHA BANK

Η Alpha Bank ανακοινώνει ότι, στην από 7.12.2012 συνεδρίαση του, το Διοικητικό Συμβούλιο ομοφώνως αποφάσισε τη συμμετοχή της Τραπέζης σε πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, κατόπιν της από 3.12.2012 προσκλήσεως υπό του τελευταίου.

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ

Τη συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναγοράς του δημοσίου χρέους, το οποίο διενεργείται από τον Ο.Δ.ΔΗ.Χ., για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

ATTICA BANK

Ομόφωνα αποφάσισε να συμμετάσχει η Attica Bank σε πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, ανταποκρινόμενη στην από 3.12.2012 σχετική πρόσκληση του Υπουργείου Οικονομικών.

Η απόφαση ελήφθη κατά τη σημερινή (7/12/2012) συνεδρίαση του ΔΣ της τράπεζας.

Tο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας  Πειραιώς αποφάσισε τη  συμμετοχή στην επαναγορά.  Με ελάχιστα ομόλογα θα λάβει μέρος η Probank, όπως και η Attica bank.

 

ΓΡΑΦΑΜΕ ΧΘΕΣ: «ΚΟΝΤΟΣ ΨΑΛΜΟΣ… ΑΛΛΗΛΟΥΙΑ. Πολύ καλά κάνουν οι τραπεζίτες και διαμαρτύρονται – άλλωστε τα συμφέροντα των μετόχων τους οφείλουν να προστατεύουν – αλλά … έχει ο Θεός! Ή μάλλον τα funds του εξωτερικού. Με λίγη τύχη, μπορεί να χρειαστεί επαναγορά ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες μικρότερη του συνόλου, οπότε οι ζημιές, μαζί με τον αναβαλλόμενο φόρο, ίσως και να ισοσκελιστούν. Σε αυτή την περίπτωση, μακάριοι όσοι σήμερα ή χθες αγόρασαν τραπεζικές μετοχές. Στην αντίθετη περίπτωση, ας ετοιμαστούν και οι τολμηροί «παίκτες» να γράψουν μεγάλες ζημιές. Όπως και οι μέτοχοι.»

«Τα ομόλογα ονομαστικής αξίας 15,2 δισ. ευρώ που κατέχουν οι τράπεζες, είναι η χρυσή εφεδρεία του προγράμματος. Ανάλογα με τη συμμετοχή των υπόλοιπων επενδυτών θα αγοραστούν όλα, τα μισά ή… και καθόλου. (το τελευταίο, θα είναι πολύ μεγάλη έκπληξη)».

Τελικά, όπως έδειξε και το ταμπλώ σήμερα, … έχει ο Θεός! Τα ξένα funds θα έχουν αυξημένη συμμετοχή, άρα οι ελληνικές τράπεζες θα βάλουν στην επαναγορά πολύ λιγότερα από αυτά που είχε προβλεφθεί στο πλαίσιο του «πατριωτικού καθήκοντος».  

Όσον αφορά στο κράτος, με ένα ποσό γύρω στα 10 δις θα επαναγοράσει χρέος 30 περίπου  δις, από τα συνολικά 62,5 δισ. ευρώ του δημοσίου χρέους που βρίσκεται ακόμη στην αγορά, ικανοποιώντας έτσι και τη «βιωσιμότητα» που απαιτεί το ΔΝΤ για να προχωρήσει στην εκταμίευση της δόσης που του αναλογεί.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ, ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ θα κινηθούν έντονα θετικά, οδηγώντας τις τιμές εκεί που ήταν πριν το eurogroup και την απόφαση επαναγοράς.

 

 ΝΩΡΙΤΕΡΑ  ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ

 

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση ανάμεσα στους εκπροσώπους των τραπεζών Ζανιά από την Εθνική, Μαντζούνη από την Alpha,  Νανόπουλου από την Eurobank και Λεκκάκου από την Πειραιώς, με τον υπουργό Οικονομικών όπου αποτιμήθηκε  η  κατάστασης όσον αφορά την επαναγορά των ομολόγων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε οριστικές αποφάσεις, κι όλα θα κριθούν αύριο Παρασκευή στις συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων, κατά την τελευταία ημέρα της διορίας που έχουν οι ομολογιούχοι της Ελλάδας για να αποδεχτούν την προσφορά της.

 

 ΜΙΑ… ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 440.000 ΜΕΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥΣ – ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ  ΕΠΑΝΑΓΟΡΑΣ

 

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ – ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ – ΤΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ

  1. Μετά την ολοκλήρωση του PSI+, εκδόθηκαν νέα κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 62,4 δισ. ευρώ, τα οποία έλαβαν όσοι ιδιώτες συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Εξ αυτών οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν περίπου 15,2 δισ. ευρώ, τα ταμεία που εξαιρούνται περίπου 7 δισ. ευρώ και οι ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα περίπου 1,4 δισ. ευρώ. Από τα υπόλοιπα περίπου 20 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι κατέχουν τα hedge funds, περί τα 4 δισ. ευρώ ευρωπαϊκές τράπεζες, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται διεσπαρμένα σε θεσμικούς επενδυτές, όπως Αμοιβαία Κεφάλαια, κρατικά επενδυτικά funds κ.ά.
  2. Οι τράπεζες, αυτό που θέλουν είναι να μην τα ανταλλάξουν (προς 30-35 λεπτά το ευρώ, όπως προτείνεται), ώστε, αφενός να εξασφαλίσουν την πληρωμή τους στη λήξη και αφετέρου, να έχουν ένα ισχυρό δέλεαρ για τα ξένα και ελληνικά κεφάλαια, ώστε αυτά να συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου και να παραμείνουν οι τράπεζες με ιδιωτικό μάνατζμεντ.
  3. Το κράτος, που σημειωτέον ευθύνεται για την κατάντια των τραπεζών ένεκα του PSI, προβάλλοντας ξανά το «πατριωτικό καθήκον», θέλει να δώσει περίπου 10 δις (θα τα πάρει δανεικά), ώστε με αυτά να επαναγοράσει  χρέος 30 περίπου  δις, από τα συνολικά 62,5 δισ. ευρώ του δημοσίου χρέους που βρίσκεται ακόμη στην αγορά, με στόχο τη βιωσιμότητα, όπως αυτή προσδιορίστηκε ΚΑΙ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ στο τελευταίο Eurogroup.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:  Τα ομόλογα ονομαστικής αξίας 15,2 δισ. ευρώ που κατέχουν οι τράπεζες, είναι η χρυσή εφεδρεία του προγράμματος. Ανάλογα με τη συμμετοχή των υπόλοιπων επενδυτών θα αγοραστούν όλα, τα μισά ή… και καθόλου. (το τελευταίο, θα είναι πολύ μεγάλη έκπληξη).  

 

ΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ – ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ – ΝΑ ΤΑ ΔΩΣΟΥΝ

Τα hedge funds κατέχουν περίπου 20-22 δισ. ευρώ, επί συνόλου 62,4 δισ. ευρώ, που είναι το σύνολο του ελληνικού χρέους υπό τη μορφή ομολόγων.

-Αμερικανικά funds φέρονται να προσφέρουν τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους, αφού εκτιμούν ότι με την πρόταση του ελληνικού δημοσίου έχουν μπροστά τους μία εξαιρετικά ικανοποιητική ευκαιρία εξόδου από μία επένδυση που έχει αποφέρει σημαντικές αποδόσεις, από το Μάρτιο και μετά.

– Ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν αποτιμημένα στα βιβλία τους τα ελληνικά κρατικά ομόλογα σε τιμές χαμηλότερες από αυτές της προσφοράς. Εφόσον έχουν πάρει ήδη τη ζημία, εκτιμάται ότι θα πουλήσουν σχεδόν το σύνολο των ομολόγων τους.

– Τα hedge funds εγγράφουν υψηλές υπεραξίες με τη λήξη της χρονιάς και το πρόγραμμα τους δίνει την ευχέρεια όχι μόνο να τις μετατρέψουν σε κέρδη με το ξεκίνημα της νέας χρήσης, αλλά και να αναδιαρθρώσουν και τις θέσεις τους σε ελληνικά κρατικά ομόλογα. Η τιμή που προσφέρεται είναι πάνω  από τις προσδοκίες τους, γράφοντας σημαντικά κέρδη, τρεις και πάνω  φορές από τις τιμές που αγόρασαν.

– Όλοι γνωρίζουν, πως το χρέος της Ελλάδας δεν θα γίνει διαχειρίσιμο ούτε μετά την επαναγορά, ως εκ τούτου ουδείς μπορεί να ελπίζει βάσιμα ότι θα εξοφληθεί στο ακέραιο στο μέλλον για τα ομόλογα που κατέχει.

 

 Πού βάζει τον πήχη της επιτυχίας η κυβέρνηση

Εφικτός και ικανοποιητικός στόχος θεωρείται η  επαναγορά χρέους, ονομαστικής αξίας 25 – 30 δισ. ευρώ. Εκτιμούν πάντως ότι θα προσφερθούν στο ελληνικό δημόσιο ομόλογα ονομαστικής αξίας της τάξης των 30 δισ. ευρώ, τονίζοντας ότι θα είναι μεγάλη επιτυχία αν τελικώς η συμμετοχή κινηθεί στα 30 – 35 δισ. ευρώ.

Μάλιστα ορισμένες αισιόδοξες εκτιμήσεις θέλουν το ενδιαφέρον συμμετοχής από το εξωτερικό ακόμη και τα 20 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με αρχικούς υπολογισμούς του Reuters, το όλο εγχείρημα θα είναι επιτυχημένο ακόμα και με συμμετοχή 50% εκ μέρους των ομολογιούχων. Σε αυτή την περίπτωση, η Αθήνα θα χρειαστεί να δαπανήσει μόνο 8,7 δισ. ευρώ, για να επαναγοράσει ομόλογα 31,5 δισ. ευρώ. Δαπανώντας 10 δισ. ευρώ, η Αθήνα θα μπορούσε να επαναγοράσει το 60% των ομολόγων, εξοικονομώντας 39 δισ. ευρώ από τα ομόλογα και τους τόκους τους.

 

ΔΗΛΩΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ… ΜΕ ΝΟΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Να μην ολοκληρωθεί η διαδικασία της επαναγοράς εις βάρος των ελληνικών τραπεζών, ζήτησε το βράδυ της Δευτέρας από το βήμα του συνεδρίου «Ώρα της Οικονομίας», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος. Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε πως «είναι πολύ σημαντικό η επαναγορά να ολοκληρωθεί με ισορροπημένη σχέση μεταξύ Ελλήνων και ξένων ομολογιούχων και όχι εις βάρος των ελληνικών τραπεζών», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη πολιτική τοποθέτηση εκ μέρους των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση και είναι σημαντική γιατί επιβεβαιώνει εμμέσως πλην σαφώς το ελληνικό αίτημα η συμμετοχή των εγχώριων τραπεζών να είναι αντίστοιχη αυτής των ξένων.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΚΟΝΤΟΣ ΨΑΛΜΟΣ… ΑΛΛΗΛΟΥΙΑ. Πολύ καλά κάνουν οι τραπεζίτες και διαμαρτύρονται – άλλωστε τα συμφέροντα των μετόχων τους οφείλουν να προστατεύουν – αλλά … έχει ο Θεός! Ή μάλλον τα funds του εξωτερικού. Με λίγη τύχη, μπορεί να χρειαστεί επαναγορά ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες μικρότερη του συνόλου, οπότε οι ζημιές, μαζί με τον αναβαλλόμενο φόρο, ίσως και να ισοσκελιστούν. Σε αυτή την περίπτωση, μακάριοι όσοι σήμερα ή χθες αγόρασαν τραπεζικές μετοχές. Στην αντίθετη περίπτωση, ας ετοιμαστούν και οι τολμηροί «παίκτες» να γράψουν μεγάλες ζημιές. Όπως και οι μέτοχοι.