ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Θα δείξουν ‘πόρτα” σε 10.000 υπαλλήλους στα επόμενα δύο χρόνια!

Αποτέλεσμα εικόνας για τραπεζουπαλληλοι

Το σχέδιο μείωσης των λειτουργικών εξόδων συστημικών τραπεζών περιλαμβάνει μείωση υποκαταστήματων και σημαντική μείωση του προσωπικού σε μία προσπάθεια να περιορίσουν δραστικά τα κόστη λειτουργίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο στόχος είναι να βρεθούν εκτός τραπεζών περίπου 10.000 τραπεζοϋπάλληλοι και οι μισοί να αποχωρήσουν την επόμενη διετία.

Αυτό είναι το πρώτο κακό για τους εργαζόμενους στον τραπεζικό τομέα. Το δεύτερο είναι πως οι όροι αποχώρησης θα είναι δυσμενέστεροι, αφού δεν πρόκειται να υπάρξουν προγράμματα εθελούσιας εξόδου, όπως έγινε στο παρελθόν με τα μεγάλα πακέτα που δόθηκαν στους τραπεζοϋπαλλήλους για να αποχωρήσουν.

Επιπλέον, είναι πιθανό να υπάρξουν ακόμα και απολύσεις με την χορήγηση απλώς της αποζημίωσης που προβλέπει η νομοθεσία.

Προς την κατεύθυνση της μείωσης του αριθμού των εργαζομένων και της συρρίκνωσης του δικτύου μεγάλη πίεση ασκούν στις διοικήσεις των τραπεζών από τους ξένους μετόχους, δηλαδή τα funds του Πρεμ Γουάτσα, του Πόλσον και άλλων που έχουν τοποθετηθεί στο μετοχικό τους κεφάλαιο, κατά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση και οι οποίοι προκρίνουν και επιθυμούν τη λύση των απολύσεων, παρά της εθελούσιας εξόδου.

Πίεση αισθάνονται οι διοικήσεις και από την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλουν και τα stress test που θα διενεργηθούν το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Τέλος, να αναφερθεί ότι στα χρόνια της κρίσης οι εργαζόμενοι στις τράπεζες χτυπήθηκαν σκληρά αφού από τις 64.000 το 2008 έχουν μειωθεί στις 41.000 και τα καταστήματα περιορίσθηκαν στα 2.000 από περίπου 4.000.

 

MIKROMETOXOS