ΤΡΑΠΕΖΕΣ – ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ: Απόψε η απόφαση – Εμπλοκή στη μεταβίβαση στο Τ.Τ

Εμπλοκή στη μεταβίβαση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, στο ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ ή σε μία από τις τράπεζες Alpha- Πειραιώς-Εθνική που υπέβαλαν τελικά προτάσεις στο ΤΧΣ, σημειώνεται από σήμερα το μεσημέρι. Σύμφωνα με δημοσίευμα του newmoney, “όχι” στη μεταβίβαση του δικτύου των κυπριακών καταστημάτων στην Ελλάδα στις ελληνικές τράπεζες είπαν οι διοικήσεις των Κυπρίων, στη σύσκεψη που είχαν με την κεντρική τράπεζα.

Επιλέγουν να κρατήσουν τα δίκτυα αυτά, και να κάνουν χρήση της βοήθειας για να ανακεφαλαιοποιήσουν και το τμήμα των ομίλων τους που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα.

Παραμένει ανοικτό, όμως, το ενδεχόμενο να υποχρεωθούν να παραχωρήσουν τα δίκτυά τους, με απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα, καθώς το τι θα γίνει με τις καταθέσεις στο δίκτυο των κυπριακών καταστημάτων στον ελληνικό χώρο, εξαρτάται πλέον από τις εξελίξεις στην Κύπρο.

Παρ ότι το θέμα της διάσπασης και πώλησης των εν Ελλάδι υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών έχει αποσυνδεθεί, με την απόφαση του Eurogroup, από τη ψήφιση των μέτρων, υπάρχει νομικό κενό, το οποίο πρέπει να καλυφθεί με πρωτοβουλία της Κύπρου.

Συγκεκριμένα με εξαίρεση την ΛΑΙΚΗ, που είναι ήδη κρατική, η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική Τράπεζα είναι ιδιωτικές και θα πρέπει, να υπάρξει νομοθετική απόφαση από πλευράς της Κύπρου που να καλύπτει την πώληση, χωρίς τη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων από το σώμα των μετόχων τους. Το παραπάνω κενό αναμένεται να κλείσει εντός της ημέρας.

Σε καμία περίπτωση δε θα ήθελε η ελληνική κυβέρνηση να υπάρχει αβεβαιότητα ως προς το θέμα αυτό το πρωί της Τρίτης.

Ανεξάρτητα πάντως από το χρόνο λήψης της απόφασης, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η πλήρης ασφάλεια των ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ σε όλες τις τράπεζες στην ελληνική επικράτεια.