ΤΡΑΠΕΖΕΣ – ΚΥΠΡΟΣ: Στασιμότητα στις αναδιαρθρώσεις εν όψει stress test

Στασιμότητα στις αναδιαρθρώσεις δανείων από τις τράπεζες αναμένει η Κυπριακή Κεντρική Τράπεζα το επόμενο διάστημα, ενόψει των πανευρωπαϊκών stress tests των μεγάλων τραπεζών.

Σύμφωνα με τη διοικητή Χρυστάλλα Γιωρκάτζη λόγω των τεστ αντοχής των τραπεζών τον Οκτώβριο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα υπάρξει μια στασιμότητα στο θέμα των αναδιαρθρώσεων.

Όπως μεταδίδει το stockwatch, η επιβράδυνση των αναδιαρθρώσεων γίνεται υπό το βάρος των κατηγοριών που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες από πολιτικούς παράγοντες ότι καθυστερούν την αναδιάρθρωση δανείων, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται με εξυπηρετούμενα δάνεια στα βιβλία τους και να επιβραδύνεται η αναπροσαρμογή της οικονομίας.

Με βάση τον ορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δάνεια που αναδιαρθρώνονται προσμετρούνται στα NPLs για διάστημα έξι μηνών, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται έμμεσα – σε αρκετές περιπτώσεις – τα κεφάλαια τους.

Η κ. Γιωρκάτζη είπε σήμερα στην επιτροπή θεσμών που εξέτασε το θέμα ότι μέχρι σήμερα βάσει των στοιχείων των τραπεζών, πλην της Τράπεζας Κύπρου, έχουν γίνει 3 χιλ. αναδιαρθρώσεις δανείων.