ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Να χρεοκοπούν όσες δεν έχουν επιχειρησιακό μοντέλο, είπε η Α.Μέρκελ στους τραπεζίτες

Απευθυνόμενη σε κοινό τραπεζιτών κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Ομοσπονδίας των Τραπεζών, η καγκελάριος Α. Μέρκςελ υπογράμμισε ότι  θα πρέπει να επιτρέπεται να χρεοκοπούν οι τράπεζες που δεν έχουν επιχειρησιακό μοντέλο.

«Υποσχεθήκαμε στους πολίτες ότι κάθε αγορά, κάθε παράγοντάς της, κάθε χρηματοπιστωτικό προϊόν, θα υπόκεινται σε κανόνες και ακόμη είμαστε μακριά από κάτι τέτοιο», δήλωσε ευχόμενη η G-20 να συνεχίσει τις προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η Μέρκελ είπε ότι είναι σημαντικό να οργανωθεί ένας αποφασιστικός, διεθνής αγώνας κατά της φοροδιαφυγής και των φορολογικών παραδείσων ενώ πρόσθεσε πως θα πρέπει να επιτρέπεται να χρεοκοπούν οι τράπεζες χωρίς επιχειρησιακό μοντέλο.

Παράλληλα η ίδια χαιρέτισε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που, όπως είπε, θα πρέπει να συζητηθούν και να εγκριθούν γρήγορα.

Στην ομιλία της η Μέρκελ εξήγησε ότι το Βερολίνο δεν έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει νέα μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας χωρίς να χάσει την εμπιστοσύνη την οποία απολαμβάνει στη διεθνή σκηνή. «Δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε για δεύτερη φορά μεγάλα προγράμματα ανάκαμψης», σημείωσε και συμπλήρωσε πως το 2009 η Γερμανία είχε στηρίξει την οικονομία της απέναντι στην κρίση επιχορηγώντας κυρίως προγράμματα μερικής απασχόλησης.

Αναφερόμενη στις χώρες που ζητούν να στηριχθεί η ανάπτυξη μέσω μιας πολιτικής αύξησης της ζήτησης, επανέλαβε ότι είναι ανάγκη να γίνουν μεταρρυθμίσεις και να προχωρήσει η δημοσιονομική εξυγίανση.