ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ξαναμοιράζεται η τράπουλα – Νέα αναπτυξιακή τράπεζα ετοιμάζουν οι χώρες BRICS

Οι μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες του κόσμου, γνωστές ως BRICS – Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική – ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν τη χαμηλή ανάπτυξη και τη νομισματική αστάθεια με τη δημιουργία ιδρυμάτων που υπεισέρχονται στους ρόλους του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Το δημοσίευμα αναφέρει – επικαλούμενο πηγές και από τις πέντε χώρες – ότι οι ηγέτες των BRICS αναμένεται να εγκρίνουν τη δημιουργία μίας νέας αναπτυξιακής τράπεζας κατά την ετήσια σύνοδο που ξεκινά σήμερα στην πόλη Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής. Οι ηγέτες θα συζητήσουν, επίσης, τη συγκέντρωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων των χωρών για να αποτρέψουν κρίσεις στα ισοζύγια πληρωμών ή νομισματικές κρίσεις.

Οι χώρες BRICS, που έχουν συνολικά συναλλαγματικά διαθέσιμα ύψους 4,4 τρισ. δολαρίων και το 43% του παγκόσμιου πληθυσμού, αναζητούν μεγαλύτερο λόγο στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα που θα αντιστοιχεί στην αυξανόμενη οικονομική ισχύ τους και έχουν ήδη ζητήσει τη ριζική αναθεώρηση της διοίκησης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.