ΤΡΑΠΕΖΕΣ: “Ξεφορτώνονται” τα επισφαλή ναυτιλιακά δάνεια για να ενισχύσουν την ρευστότητα

Στην πώληση μέρους των επισφαλών ναυτιλιακών δανείων, ύψους πολλών δισ. δολαρίων, τα οποία έχουν στην κατοχή τους, σκοπεύουν να προχωρήσουν οι ελληνικές τράπεζες με στόχο την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Όπως σχολιάζει το πρακτορείο, η Ελλάδα εξασφάλισε την παράταση της διάσωσης από τους εταίρους της ευρωζώνης, ωστόσο ο κίνδυνος για έξοδο από το ευρώ παραμένει, με το ρίσκο φυγής καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες να αυξάνεται.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για αρκετά χαρτοφυλάκια τα οποία βρίσκονται προς πώληση, μεταξύ των οποίων και ναυτιλιακά δάνεια.

«Είναι απόλυτα κατανοητή αυτή η κίνηση, καθώς οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας και παράλληλα δεν έχουν τις κατάλληλες εισπρακτικές δομές», όπως τονίζει τραπεζική πηγή στο πρακτορείο.

Τα δάνεια αυτά αποτελούν ευκαιρία για τα distressed funds.  Επίσης κάποιες τράπεζες έρχονται απευθείας σε επαφή με τους εφοπλιστές – δανειολήπτες, προκειμένου να τους πωλήσουν πίσω, με έκπτωση, τα δάνειά τους.
Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank και Eθνική Τράπεζα κατέχουν ναυτιλιακά χαρτοφυλάκια συνολικής αξίς 10 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Reuters.