ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΣΟΥΗΔΙΑ: Φόβοι για φούσκα στα ακίνητα – Χρέος νοικοκυριών το 170% του εισοδήματός τους!

Η Σουηδία φοβάται φούσκα στα ακίνητα και εκτροχιασμό του ιδιωτικού χρέους  λαμβάνει αυστηρά μέτρα στο θέμα των ενυπόθηκων δανείων

Συζητιέται λοιπόν, οι νέοι δανειολήπτες, το ύψος του δανεισμού των οποίων θα ξεπερνά το 50% της αξίας των ακινήτων τους θα πρέπει να αποπληρώνουν ένα μέρος του κεφαλαίου, πέραν των τόκων, κάθε χρόνο. Η FI έχει αναφέρει ότι θα χρειαστεί περίπου δύο μήνες για να τεθούν σε εφαρμογή οι νέοι κανόνες για τον δανεισμό, επισήμανε όμως ότι θα το κάνει με ευέλικτο τρόπο και ότι τα νοικοκυριά θα μπορούν να αναστείλουν την αποπληρωμή κεφαλαίου εάν αντιμετωπίζουν πρόσκαιρες οικονομικές δυσχέρειες.

Το επίπεδο του χρέους των νοικοκυριών στη Σουηδία, το οποίο ξεπερνά το 170% του διαθεσίμου εισοδήματος, είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη και έχει οδηγήσει το ΔΝΤ, στο να προειδοποιήσει ότι εγείρονται κίνδυνοι για την οικονομική σταθερότητα στη χώρα.
ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Τέσσερις στους δέκα Σουηδούς έχουν πάρει δάνειο και πληρώνουν σήμερα μόνο τόκους, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας, και κατά μέσον όρο θα χρειαστούν έναν… αιώνα για να αποπληρώσουν εντελώς τις οφειλές τους. Το βασικό επιτόκιο των ενυπόθηκων δανείων έχει πέσει ακόμη και στο 2,15%, με προσφορές να το ρίχνουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη πιο χαμηλά.

«Αυτά τα μέτρα υπάρχει ο κίνδυνος να αυξήσουν τα επίπεδα αποταμίευσης των νοικοκυριών ακόμη περισσότερο, κάτι το οποίο θα μπορούσε να πλήξει την ιδιωτική κατανάλωση και επομένως την ανάπτυξη», σχολίασε ο αναλυτής της τράπεζας Nordea Αντρέας Βάλστρεμ.

Ο διοικητής της Sveriges Riksbank, ο Στέφαν Ινγκβές, ο οποίος προειδοποιεί εδώ και καιρό για τους κινδύνους που εγείρονται λόγω του διογκούμενου χρέους των νοικοκυριών, επισήμανε πως οι νέοι κανόνες δεν θα αποδειχθούν «επαρκείς για να εμποδίσουν τα νοικοκυριά να επισωρεύσουν νέο χρέος».

Ο Ινγκβές επισήμανε ότι πρέπει επίσης να θεσπιστούν μέτρα όπως ο περιορισμός των φοροαπαλλαγών λόγω δανείων αλλά και αυστηρότεροι κανόνες για τα ίδια κεφάλαια των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Οι τέσσερις μεγαλύτερες σουηδικές τράπεζες -οι Nordea, Swedbank, SEB και Handelsbanken- ήδη αντιμετωπίζουν κανόνες για τα ίδια κεφάλαιά τους που θεωρούνται από τους πιο αυστηρούς στην Ευρώπη.

Στα τέλη του Οκτωβρίου, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας μείωσε το βασικό του επιτόκιο στο μηδέν, δηλαδή σε ένα επίπεδο χαμηλότερο από εκείνο του 2009, όταν η σουηδική οικονομία είχε συρρικνωθεί κατά 5% και πλέον, σε μια προσπάθεια να στείλει το μήνυμα στις αγορές ότι εννοεί να αυξήσει τον πληθωρισμό στο 2%, το ποσοστό που έχει ορίσει ως στόχο.