ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Τι παίζεται στο επόμενο τετράμηνο – Ιδιωτικές με φρέσκο χρήμα 3 δισ- Ετοιμάζουν road show στην Ευρώπη

Καυτοί αναμένονται να είναι οι επόμενοι μήνες για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Αυξήσεις κεφαλαίου, ολοκλήρωση ανακεφαλαιοποίησης, πώληση του ΤΤ και εξελίξεις στις μικρές τράπεζες περιλαμβάνει τραπεζικό «μενού», το οποίο θα αλλάξει άρδην την εικόνα του κλάδου.

Καταρχήν θα ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση, ύψους 27,5 δισ. ευρώ, για τα σχήματα της Εθνικής – Eurobank (οι δύο τράπεζες βρίσκονται σε διαδικασία συγχώνευσης), της Alpha Bank, η οποία έχει αποκτήσει και την Εμπορική, και της Τράπεζας Πειραιώς που έχει εντάξει κάτω από την ομπρέλα της την Αγροτική και τη Γενική Τράπεζα. Δεύτερον, μέσα στον Ιανουάριο θα πρέπει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να «σπάσει» στα δύο και το υγιές κομμάτι του θα αποκτηθεί όπως όλα δείχνουν είτε από την Εθνική είτε από την Alpha.

Τρίτον, οι υπόλοιπες μικρές και μεσαίες τράπεζες -μία εξ αυτών είναι και η Τράπεζα Αττικής- θα πρέπει να βρουν τα απαραίτητα ιδιωτικά κεφάλαια ώστε να προχωρήσουν τις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησής τους αυτόνομα μέχρι τον Απρίλιο του 2013. Η εναλλακτική λύση που έχουν είναι να συγχωνευθούν με άλλες τράπεζες, εφόσον καταθέσουν ένα αξιόπιστο επιχειρησιακό σχέδιο και ικανοποιήσουν τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησής τους μέχρι τον Απρίλιο του 2013.Σε περίπτωση τώρα που οι ιδιώτες επενδυτές δεν στηρίξουν αυτές τις τράπεζες, η Τράπεζα της Ελλάδος θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για μια ομαλή διαδικασία εξυγίανσης, μέχρι τον Ιούνιο του 2013, κατά τρόπο που θα διασφαλίζει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τα συμφέροντα των καταθετών.

 

Το ύψος των ΑΜΚ

 

TRAPEZES 7.1.13Η έκθεση της ΤτΕ για την ανακεφαλαιοποίηση του εγχώριου πιστωτικού συστήματος που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα δεν έκρυβε εκπλήξεις, με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος των Αυξήσεων Κεφαλαίου του τραπεζικού κλάδου να εκτιμάται από τους αναλυτές στα 17 – 18 δισ. ευρώ.

 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών αφού επεξεργάστηκαν τα στοιχεία της ΤτΕ η Εθνική Τράπεζα θα χρειαστεί συνολική αύξηση κεφαλαίου με κοινές μετοχές 7,1 δισ. ευρώ και άρα ΑΜΚ με μετρητά 710 εκατ. ευρώ, η Eurobank 3,8 δισ. ευρώ και 380 εκατ. ευρώ νέα κεφάλαια, η Alpha Bank 1,8 δισ. ευρώ κεφαλαιακή ενίσχυση και 180 εκατ. ευρώ από τους υφιστάμενους μετόχους, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς χρειάζεται 4,9 δισ. ευρώ συνολική αύξηση και 490 εκατ. ευρώ από τους μετόχους.

 

Με δεδομένο ότι οι ιδιώτες μέτοχοι για να διατηρήσουν τον ιδιωτικό χαρακτήρων των τραπεζών τους θα πρέπει να εισφέρουν με ίδια μέσα τουλάχιστον το 10% των παραπάνω κεφαλαίων, εκτιμάται ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου με μετρητά θα ανέλθουν κατ’ ελάχιστο στα 1,7 – 1,8 δισ. ευρώ περίπου. Επισημαίνεται ότι τo ακριβές ύψος των αυξήσεων θα εξαρτηθεί από σειρά παραγόντων που θα καθοριστούν στην πορεία όπως το ύψος των coco΄s θα πρέπει να διαθέσει το ΤΧΣ μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2013 στις ελληνικές τράπεζες.

 

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών προσανατολίζονται να προτείνουν στις γενικές συνελεύσεις των μετόχων τους μεγαλύτερες από το παραπάνω ύψος, αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να καλύψουν «εύκολα» το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών που θα χρειαστούν μέχρι το τέλος του 2014. Ορισμένοι μάλιστα αναλυτές δεν αποκλείουν τελικά ορισμένες τράπεζες να επιδιώξουν να καλύψουν ακόμη και το 15% – 20% του συνόλου των κεφαλαίων που απαιτούνται με αποτέλεσμα το τελικό ύψος του «φρέσκου χρήματος» που θα αναζητήσουν μέχρι τέλος Απριλίου από τις αγορές οι τράπεζες να προσεγγίσει τα 3 δισ. ευρώ.

 

Η Alpha Bank θα σύρει το χορό

 

Σε ότι αφορά στη σειρά που θα βγουν οι τράπεζες στις αγορές, εκτιμάται ότι πρώτη θα βγει η Alpha Bank, η γενική συνέλευση της οποίας εξουσιοδότησε την διοίκηση παράλληλα με την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 150 εκατ. ευρώ υπέρ της Gredit Agricole, να προχωρήσει, όποτε κρίνει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά. Άρα διαθέτει ένα σημαντικό χρονικό πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων τραπεζών, οι οποίες θα ξεκινήσουν αγώνα δρόμου για την σύγκλιση Γενικών Συνελεύσεων μέσα στο Φεβρουάριο, για τις οποίες θα απαιτηθούν και   επαναληπτικές. Σύμμαχοι τους είναι η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος που καταγράφεται για την χώρα, η αλλαγή στάσης των μεγάλων επενδυτικών οίκων για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και φυσικά η βελτίωση των αποτιμήσεων στο ΧΑ, η οποία όλες οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα συνεχιστεί τουλάχιστον και το πρώτο δίμηνο του 2013. Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της Alpha Bank έχει ήδη πραγματοποιήσει επαφές με διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, προκείμενα εκείνα να συμμετάσχουν ως εγγυητές και ανάδοχοι στην ΑΜΚ.

 

Διοργανώνουν road shows

 

Ήδη οι διοικήσει των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών έχουν κλείσει μία σειρά από road shows. Διασταυρωμένες πληροφορίες από το City αναφέρουν πως οι παρουσιάσεις στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και θα ξεκινήσουν από τα μέσα Ιανουαρίου. Τα ραντεβού που έχουν ήδη κλειστεί είναι πολλά και σε κάποιες των περιπτώσεων θα αφορούν «door to door» road shows. Σημειώστε, επίσης, ότι πλέον οι ενδιαφερόμενοι δεν είναι μόνο τα γνωστά «σπίτια», αλλά και μικρομεσαίου μεγέθους επενδυτικά σχήματα, όπως και ανεξάρτητες χρηματιστηριακές εταιρείες και επενδυτικές τράπεζες, που μόλις τώρα διερευνούν τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών.