ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Τρώνε “πόρτα” από τρόικα – ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση

Ρεπορτάζ του Ρώυτερς  αναφέρει ότι οι πιθανότητες να υποχωρήσουν οι αρχές που έχουν τον τελικό λόγο για το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης είναι μικρές. Και αυτό γιατί βλέπουν κάθε υποχώρηση σαν ένα αδικαιολόγητο δώρο στους ιδιώτες επενδυτές.

Από τις βασικότερες απαιτήσεις των τραπεζών είναι να καλύψει το ΤΧΣ την αρνητική θέση, προκειμένου να βελτιωθούν οι όροι για τους ιδιώτες επενδυτές. Επίσης, επιθυμούν την επέκταση της προθεσμίας για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης έως τα τέλη του Απριλίου.

“Δεν νομίζω ότι αυτό θα περάσει από την τρόικα”, δηλώνει στο Reuters αξιωματούχος του ΤΧΣ . Όπως εξηγεί, “η κάλυψη της αρνητικής θέσης από το ΤΧΣ  θα σήμαινε ότι ένας μέτοχος, το ΤΧΣ, θα επιβαρυνθεί με όλες τις ζημιές, και όλοι οι άλλοι, του ιδιωτικού τομέα, θα απολαύσουν όλα τα περιθώρια ανόδου».

Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι η τύχη των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών είναι πολύ σημαντική διότι γιατί οι δικές τους χορηγήσεις μπορούν να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη, ενώ επίσης τονίζεται  ότι η πλήρης κρατικοποίηση των τραπεζών θα τις αφήσει εκτεθειμένες στις κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Το πρακτορείο φιλοξενεί και δήλωση του Ν.Καραμούζη, ο οποίος επισημαίνει ότι «Στο τέλος της μέρας, οι τράπεζες πρέπει να παραμείνουν ιδιωτικές”.